Alumn vann Aftonbladets klimatjournalistpris 2022
Lisa Svensson, tidigare student på journalistprogrammet har prisats tillsammans med Malin Crona för deras arbete med ”Klimatbomben” och ”Klimatbov i ny förpackning” i Uppdrag Granskning.
Först en klassiker: Hur känns det?
– Det är väldigt häftigt och ärofyllt att få den här utnämningen. Det är ett kvitto på att det man gör är bra. Men det som är roligast och viktigast för oss är ändå hur våtmarkerna nu har tagit plats i debatten, säger Lisa Svensson.
Det är inte första gången som Lisa Svensson prisas för sitt journalistiska arbete. 2020 vann hon Sveriges största grävpris Guldspaden tillsammans med två klasskamrater.
Hur gör man för att bli lika bra som dig?
– Jag är som vem som helst, en helt vanlig person. Jag är noga med att jag är mig själv på jobbet, håller inte tillbaka min personlighet och jag ställer alla dumma frågor som kan vara väsentliga för förståelsen. Om jag inte fattar är det säkert andra som inte heller gör det. Så var det exempelvis i klimatjobben för UG.
Hur tar du dig an så stora jobb (som Uppdrag granskning)?
– Det är lite det som är charmen med granskande journalistik. Att man får grotta ner sig. Jag fick upp ögonen för grävande journalistik när jag gick gräv-kursen på Mittuniversitetet. Då jobbade vi dygnet runt och det grävandet har öppnat väldigt många dörrar för mig.
Rent konkret handlar det om att man behöver jobba systematiskt och metodiskt. Man måste samarbeta. Man måste också våga prova nya sätt att få fram information. Våga testa sig runt lite, jag ser varje jobb som en möjlighet att lära mig nya saker och att utvecklas. Jag hade till exempel ingen förkunskap om vare sig klimat eller våtmarker innan jag började jobba med dessa program, fortsätter Lisa.
Tre konkreta tips till en som vill bli grävande journalist?
- Det är inget dåligt med att vara nyfiken. Det är bara bra. Våga fråga om allt.
- Titta, lär och låt dig inspireras av andra som du tycker gör ett bra jobb.
- Använd dig av dina egna erfarenheter och vad du själv har upplevt.
– Jag tycker att man ska våga sikta högt. Jag var jättenära på att inte söka min praktik på UG för att jag inte trodde att jag ens skulle vara aktuell. Man ska alltid sikta högt och söka jobbet du vill ha. Om man inte skulle få det så har man i alla fall försökt.
Hur har din karriär sett ut sedan du tog din kandidatexamen?
Branschen är känd för att vara osäker och det var väl något av det första jag fick höra när jag sa att jag ville bli journalist: "Det finns inga jobb". Men jag har alltid tänkt att så länge jag gör mitt bästa så kommer det att lösa sig och det har det gjort. Men det är klart att man får göra uppoffringar för det, berättar Lisa.
Hon fortsätter, Mittuniversitetet är kända för att producera duktiga personer som får fasta jobb ganska snabbt efter examen. Det är flera i min klass som har fasta tjänster inom journalistik idag bara ett år efter examen. Jag har flyttat ganska mycket för att jobba och det kräver att man vågar chansa när man får ett jobberbjudande. Det öppnar nya dörrar och boende och sådant löser sig alltid. I grunden handlar det ju om vad man vill. Jag har blivit erbjuden fasta tjänster på lokaltidning, men just nu lockar Stockholm mig mer och jag vill bygga på mitt cv med nya kunskaper och erfarenheter innan jag slår mig ner. Jag har bara mig själv att ta hänsyn till och då funkar det ganska bra att leva så.
Vad har du på gång just nu? Vad är målet?
– Nu i dagarna har det blivit klart att jag ska tillbaka till Uppdrag granskning och det ska såklart bli väldigt roligt. Mina mål handlar i grund och botten alltid om att göra skillnad. Men sen om det är en förändring i samhället eller om det är en förändring för individen spelar för mig ingen roll. Båda är lika mycket värda.
Läs mer om priset på Aftonbladet