Om betalsystemet kraschar

Tors 22 sep. 2022 08:30

En rädsla för att vårt digitala betalsystem ska sluta fungera har spridit sig efter invasionen i Ukraina och den eventuella risken för elbrist i vinter. Aron Larsson, professor vid Institutionen för informationssystem och -teknologi, har forskat i vad som skulle kunna hända i en sådan situation.

Plånbok, kreditkort , pengar

Misstron mot att våra digitala betalsystem ska hålla för en krissituation är påtaglig – det visar sig inte minst genom att antalet kontantuttag i bankomater har ökat rejält sedan invasionen i Ukraina. Men om alla börjar ta ut en massa kontanter så snarare stjälper än hjälper man systemet i dagsläget, menar Aron Larsson. Han har i samarbete med forskare vid andra lärosäten samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, deltagit i ett forskningsprojekt som studerat vad som händer vid ett långvarigt stopp i systemet.  

 Varför ska vi inte ta ut för mycket kontanter?

– Det finns inte tillräckligt med kontanter för att det ska räcka till alla eller kunna upprätthålla vår ekonomi, därför måste vi hitta andra lösningar. Däremot kan man ha en mindre mängd kontanter hemma som ett komplement.

Vad finns det för alternativ till kort och kontanter vid en eventuell kris?

– Swish är ett alternativ, liksom banköverföringar, men de kan ju också sluta fungera om elen bryts. När det händer så brukar dock kreativiteten vakna till liv, det har vi sett i våra övningar, och handlare och konsumenter hittar andra lösningar. Ett sätt är att lösa det som man gjorde förr, och fortfarande gör till viss del i glesbygden – att man får handla på krita i den lokala butiken, Ett annat sätt är att myndigheter delar ut presentkort, eller att handla med checkar, ett system som skulle kunna dammas av som en alternativ lösning.

Behöver vi oroa oss för att systemet kraschar?

– Som konsument så tycker jag inte att man behöver oroa sig för det. Det är ofta isolerade händelser som också blir ganska kortvariga. Parallella digitala lösningar för betalsystemen och transaktionssystemen utvecklas hela tiden. Kontanter är bra som ett komplement, men vi vill inte tillbaka till kontantsystemet, det är förlegat.

Vilka är de största riskerna?

– Instabilitet, bristande tillit och beteenden som hamstring. Risken för ett långvarigt totalstopp är inte stor, och som privatperson bör man inte fokusera på det eftersom vår ekonomi är beroende av ett normalt köpbeteende, annars skadar vi vårt eget system.

 

Läs mer om forskningen kring en systemkrasch

 

 


Kontakt

Sidan uppdaterades 2023-01-04