Nyheter och pressmeddelanden

Här hittar du nyheter och pressmeddelanden från Mittuniversitetet.

Missa inte en nyhet!

Få Mittuniversitetets nyheter som e-post

 

  • Flera olika bilder på designprodukter i ett collage

    Designdagen 2025 – från idé till samhällsförändring

    Den 27 maj samlades en mångfald av röster från designfältet till Designdagen 2025 – ett årligt nav för diskussion, utforskande och visuell gestaltning vid Mittuniversitetet. Dagen formade en plattform där idéer, forskning och praktik möttes i inspirerande föreläsningar, vernissage och dialog.

    Onsdag 28 maj 2025

  • Kvinna som dansar i en skog

    Mittuniversitetet medverkar på Scenkonstbiennalen

    Välkommen att delta i seminarium, öppna samtal och workshop med Mittuniversitetet och Region Jämtland Härjedalen på temat PlatsKonstKultur under Scenkonstbiennalen i Östersund 3–8 juni!

    Onsdag 28 maj 2025

  • Grå ask med texten "Next period"

    Vill du hjälpa till att ta fram framtidens mensskydd?

    På forskningscentret FSCN vid Mittuniversitetet utvecklas ett nytt mensskydd som är snällt mot både kropp och miljö. Nu söker forskarna menstruerande personer mellan 20–40 år som vill testa tampongen – framtagen för att hålla längre och belasta miljön mindre än dagens alternativ.

    Onsdag 28 maj 2025

  • A large group of people of diverse ethnicities are smiling at the camera. Several are giving a thumbs-up.

    Världens första globala standard för mensskydd tar form

    Ett forskningsprojekt vid Mittuniversitetet väckte behovet av en global standard för mensskydd. Nu är forskare vid FSCN en del av en historisk satsning för att ta fram världens första gemensamma krav på produktinnehåll och säkerhet.

    Tisdag 27 maj 2025

  • En man och två kvinnor framför en dataskärm

    Samhällsproblem och skojare avslöjas av journaliststudenterna

    Vågar du lita på recensioner på nätet, vem ska hjälpa kvinnor med sjukdomen PCOS och vad händer egentligen med dina bortkastade kläder? Dessa och flera andra missförhållanden granskas när journalistprogrammets studenter nu börjar publicera årets upplaga av grävsajten Dcase.se.

    Tisdag 27 maj 2025

  • En man i kavaj med skägg

    Behovet av DEMICOMs forskning är större än någonsin

    Jonas Harvard, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, utsågs på måndagen till ny centrumledare för DEMICOM. Till sin nya roll tar han bland annat med sig en ambition om att, i högre grad, föra samman forskning om journalistik med forskning om strategisk kommunikation.

    Måndag 26 maj 2025

  • Många människor framför en scen i strålkastarbelysning

    Turismforskare prisas för metod som mäter det icke mätbara

    Forskare vid Etour Research Centre på Mittuniversitetet har nu kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang. Detta genom en ny tillämpning av en metod som bygger på att mäta mjuka värden i kronor och ören.

    Tisdag 20 maj 2025

  • Maria Humla ordförande referensgrupp CER

    Ny ordförande i CERs referensgrupp

    Maria Humla, generaldirektör vid Statens tjänstepensionsverk (SPV), tar vid som ordförande i CERs referensgrupp efter avgående Mikael Bergström, verkställande direktör vid LF Västernorrland.

    Måndag 19 maj 2025

  • sametingsval

    Forskare analyserar mönster och tendenser i Sametingsvalen

    Söndag 18 maj är det val till Sametinget. Inför valet släpper forskare vid Mittuniversitetet en unik bok där man samlat analyser från den tredje svenska väljarundersökningen i samband med val till Sametinget. Boken ger ny kunskap om samiska väljares åsikter, erfarenheter och politiska deltagande.

    Fredag 16 maj 2025

  • Foto ovanifrån på flera människor som sitter på stolar framför en scen

    Konferens lyfter omsorgens roll i fritidshemmets utveckling

    Hur kan omsorg bidra till trygghet, lärande och gemenskap i fritidshemmet? Det är en av huvudfrågorna när pedagoger och rektorer möts på årets biennal – ett samarbete mellan RucX, Högskolan i Gävle och Mittuniversitetet.

    Onsdag 14 maj 2025

  • Två tandläkare med instrument tittar in i kameran

    Ny AI-forskning ska hjälpa tandvården kalla patienter i rätt tid

    Har du svårt att få tid hos tandvården på grund av tandläkarbrist? Nu startar ett nytt forskningsprojekt med siktet inställt på att tandvården med hjälp av AI ska kalla patienter till undersökning i rätt tid och förhindra tandproblem som kräver mer omfattande tandvård.

    Tisdag 13 maj 2025

  • Studenter som går på bro vid Åkroken, Campus Sundsvall.

    Nu kommer socionomprogrammet till Sundsvall

    För att möta det växande behovet av socionomer har Mittuniversitetet beslutat att socionomprogrammet fortsättningsvis även ska ges vid campus Sundsvall. Målsättningen är att satsningen med 30 utbildningsplatser per år blir verklighet redan till höstterminen 2026.

    Tisdag 13 maj 2025

  • Studenter i campusmiljö.

    Nytt juridikprogram till campus Östersund

    Mittuniversitetet utvecklar nu sitt utbud av utbildningar på campus Östersund. Från höstterminen 2027 ska universitetet ha ett nytt kandidatprogram i juridik med 50 platser. Satsningen omfattar också en ny gästprofessur och en doktorand i juridik.

    Måndag 12 maj 2025

  • Campus Sundsvall

    Konferens lyfter omsorgens roll i fritidshemmets utveckling

    Hur kan omsorg bidra till trygghet, lärande och gemenskap i fritidshemmet? Det är en av huvudfrågorna när pedagoger och rektorer möts på årets biennal – ett samarbete mellan RucX, Högskolan i Gävle och Mittuniversitetet.

    Måndag 12 maj 2025

  • räv bland stenar

    24 miljoner till ny arktisk forskning

    Klimatet förändras, turismen ökar och Arktis pressas från flera håll. Nu kraftsamlar forskare i Norden för att försvara naturen och urfolks rättigheter – och Mittuniversitetet är en av huvudaktörerna.

    Tisdag 6 maj 2025

  • Höger med avfall

    Ny metod ska upptäcka utsläpp av växthusgasen metan

    Metan är en av de mest kraftfulla växthusgaserna i atmosfären. I ett nytt projekt ska Mittuniversitetets forskningscenter FSCN och STC ta fram en metod för att upptäcka och uppskatta mängden utsläpp vid avfallshantering, biogasproduktion, jordbruk och återställning av våtmarker.

    Onsdag 30 april 2025

  • En röd pistmaskin.

    Säkrare och billigare elektrifiering av fordon med lågvoltsteknik

    I ett nytt projekt undersöker Mittuniversitetet hur lågvoltsbatterier kan användas för att driva skogsmaskiner, pistmaskiner och andra arbetsfordon. Syftet är att minska kostnader, förbättra säkerheten och förenkla designen av elektriska drivsystem genom innovativa lågvoltslösningar.

    Torsdag 24 april 2025

  • Studenter i campusmiljö.

    Fortsatt stabilt söktryck till Mittuniversitetet

    Inför höstterminen 2025 har närmare 40 000 personer valt att söka en utbildning vid Mittuniversitetet, vilket är nästan lika många som ifjol. Detsamma gäller antalet förstahandssökande.

    Onsdag 16 april 2025

  • .

    Symposium for Early Career Researchers Working with Indigenous Issues

    The Section of Law and Båskoes – Network for Research on and with the South Saami Society at Gaskeuniversiteete (Mid Sweden University) are delighted to host the Symposium for Early Career Researchers Working with Indigenous Issues, taking place from 26 to 27 August 2025 at Campus Staare (Östersund).

    Måndag 14 april 2025

  • Två yngre män och en medelålders står framför en whiteboardtavla.

    Särskilt begåvade elever utmanas i matematik på Mittuniversitetet

    Undervisning på rätt nivå är avgörande för elevers utveckling och motivation. Till Mittuniversitetet kommer två elever med särskild fallenhet för matematik och får undervisning på universitetsnivå. Artur Silva och Edvin Israelsson Narveby har fått chansen att fördjupa sitt intresse för matematik.

    Fredag 11 april 2025

  • Man står framför ett podium och talar till en grupp människor

    Internationell granskning av distansstudenter i lokalt näringsliv

    Hur kan distansstudenter bli en mer synlig resurs för det lokala näringslivet? Den frågan stod i centrum när Mittuniversitetet tillsammans med Östersunds kommun och Gomorron Östersund stod värd för ett internationellt peer review-möte den 9–10 april.

    Fredag 11 april 2025

  • Två kvinnor med headset ler mot kameran.

    Mittlyftet 13 maj – Kom och inspireras av ny forskning i kommunsamverkan

    Den 13 maj är det dags för Mittlyftet där forskare och kommunmedarbetare presenterar och lyfter fram resultat och nyttan av forskningsprojekt inom kommunsamverkan i regionen. Denna gång blir arrangemanget extra festligt med tårta och boksläpp då Mittuniversitetet 20 år uppmärksammas.

    Torsdag 10 april 2025

  • Mustafa Nourallah_2025

    Stort nationellt erkännande

    Mustafa Nourallah har utsetts till mottagare av Hans Dalborg Award 2025, ett stort nationellt erkännande både för Mustafa och för den forskarutbildning som bedrivs vid CER.

    Onsdag 9 april 2025

  • Man lutar sig mot bergvägg och blickar ut över öppet landskap

    Berättelsen om Hoverberget – som du aldrig har hört den

    Forskare från Mittuniversitetet medverkar i ett nytt projekt som använder musik, poesi, berättelser och forskning för att skapa ett unikt ljudlandskap. 7 juni är det premiär för det interaktiva ljudverket ”Bergets berättelser” som berättar om Hoverberget i Bergs kommun.

    Torsdag 3 april 2025

  • en kvinna visar upp en poster

    Barn designar framtiden

    Den 12 april samlas barn på Mittuniversitetets Makerspace för att delta i Designathon. Det är en global skapandedag där barn får chansen att designa framtidens lösningar på världens utmaningar – från klimatkris till sociala problem.

    Fredag 28 mars 2025

  • Sara Englund Sundsvalls kommun och Johan Sidén test på vårdboende

    Smart madrass testas i vården – mål att förhindra trycksår

    Under en dryg veckas tid har de första tryckavläsande madrasserna för vården testats av personal och vård- och omsorgstagare på två boenden i Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun. Syftet med madrasserna är att snabbt kunna identifiera risk för trycksår och kunna sätta in förebyggande åtgärder.

    Fredag 28 mars 2025

  • kombinerad bild AI-illustration och foto av tre studenter som går på campus, glada, träd i bakgrunden

    Ny satsning inom AI med två nya campusutbildningar

    Mittuniversitetet startar nu två nya campusutbildningar som tar sig an det som blivit en naturlig del av vår vardag, nämligen artificiell intelligens, eller AI. Med minst 50 utbildningsplatser blir utbildningarna ett välkommet tillskott till utbudet av campusutbildningar.

    Torsdag 27 mars 2025

  • En kvinna med långt brunt hår och brun kavaj står framför en tegelvägg med en blombukett och en avhandling i händerna.

    Marie Nowak är ny doktor i turismvetenskap

    Den 7 mars försvarade Marie Nowak sin doktorsavhandling i turismvetenskap, ”Pro-sustainable consumer behaviour in tourism and hospitality: drivers, barriers, and effective behavioural intervention design”, med framgång. Här berättar hon om sin tid som doktorand och planerna framåt.

    Onsdag 26 mars 2025

  • Fyra personer går över en bro och under bron rinner vatten. På andra sidan syns skog och två parkerade bilar.

    Satsningen inom PlatsKonstKultur fortsätter att växa

    Mittuniversitetets kurs PlatsKonstKultur – upplevelse och konstnärlig gestaltning, är mer än halvvägs in i sin pilot. Nu står det också klart att satsningen fortsätter, bland annat med två nya kurser.

    Onsdag 26 mars 2025

  • Studenter i campusmiljlö.

    Nytt samarbete ska stärka lärarutbildningar i norra Sverige

    Ett bredare utbud av ämnen för studenter, bättre lärmiljöer och ett gemensamt ansvar för kompetensförsörjning av lärare och förskollärare i norra Sverige. Det är några av de fördelar som ett nytt samarbete mellan fem lärosäten i norr väntas medföra.

    Tisdag 25 mars 2025

  • Tre män och två kvinnor sitter vid ett bord framför en bildskärm

    Banbrytande projekt bygger framtidens elbil utan klimatavtryck

    Mittuniversitetet går in i projektet Mission 0 House, ett samarbete mellan företag och lärosäten för att eliminera växthusgasutsläppen vid tillverkning av en elbil. Tillsammans med företag som Polestar, Sekab och Borgstena ska material och tillverkningsprocesser utvecklas med noll koldioxidutsläpp.

    Torsdag 20 mars 2025

  • Kvinna med mörkt hår och blå tröja står i en trappa.

    Tània utforskar nya 3D-printingmetoder vid Mittuniversitetet

    Sports Tech Research Centre fortsätter att locka internationella forskare till sina forskningsmiljöer. En av dem är spanska doktoranden Tània Valiella vars forskningsfokus ligger på biokompatibla, 3D-printade minneslegeringar.

    Torsdag 20 mars 2025