Mittuniversitetet trycker upp barnböcker på ukrainska

Fre 08 apr 2022 14:29

Barnböcker på det ukrainska språket har tagit slut på biblioteken. Därför har nu Institutionen för design vid Mittuniversitetet snabbt tryckt upp 126 böcker med 28 olika titlar som i dagarna levereras till biblioteken i Sundsvall, Östersund och Kramfors.

Flera färgglada bilderbarnböcker på ukrainska på rad
Foto: Patrik Nilsson

Det var när Mikael Becker, lärare på Institutionen för design (DES), fick reda på att det inte fanns några barnböcker på ukrainska kvar att låna ut på biblioteket i Sundsvall som han fick idén att låta trycka upp böcker på Mittuniversitetet. Han lyfte idén på jobbet och fick gehör. Och från idé till färdig handling gick det inte många dagar.
– Först tänkte jag att våra studenter på grafisk design skulle få sätta ihop böckerna, de har ju bokbinderi som en del i sin utbildning, men det visade sig inte behövas då universitetets vaktmästeri och tryckeri också ville hjälpa till.

Satte igång direkt

Mikael Becker tog därefter kontakt med Ukrainian Book Institute, som redan hade tagit fram tryckfärdiga PDF:er av flera böcker. Bristen på ukrainska böcker har redan uppmärksammats i Europa och ett initiativ för att trycka upp böcker har påbörjats. Mikael Becker tyckte dock att den processen gick lite för långsamt.
– Jag vill börja trycka här och nu, så jag tog kontakt med institutet och fick ett kopieringsavtal. Och eftersom vi ville att det skulle gå fort så har vi heller inte frågat om rektor vill ställa upp med mer resurser eller om varje institution kan tänka sig att bekosta en uppsättning, säger han.

Häromdagen lämnades filerna över till tryckeriet i vaktmästeriet, och nu är i stort sett alla böcker tryckta, bara två veckor efter att Mikael Becker fick idén.
– Nu kan vi börja leverera böckerna till biblioteken, säger han.

Hoppas att fler böcker trycks

De 29 olika titlarna som tryckts upp är bilderböcker för barn i åldrarna 2-7 år. Mikael Becker menar att det främst är de små barnen som behöver tryckta böcker. De äldre barnen, och vuxna, har lättare att ta till sig digitala böcker.
– Jag tror att man som ett litet barn behöver få känna den fysiska boken på ett annat sätt, för att kunna titta ordentligt på bilderna och peka och hitta spännande detaljer, säger han.

Papper och tryck för de böcker som nu delas ut har sponsrats av Institutionen för Design (DES), Kommunikationsavdelningen (KOM) och Vaktmästeriet på Mittuniversitetet (INFRA), men Mikael Becker har förhoppningen att även kommunerna i Västernorrland och Jämtland-Härjedalen ska anamma initiativet och själva låta trycka upp böcker, alternativt bidra med papper och tryckkostnader.
– Vi skulle förstås vilja leverera en uppsättning till varje kommun, så vi hoppas att de tycker att det är en bra idé, säger Mikael Becker.

 

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-04-11