Cyklar för miljön – till Irland

Tor 21 jul 2022 18:57

Jonathan Welén, student på programmet Ekoentreprenör för hållbar utveckling, drivs av ett stort kall–att rädda världen. I sommar cyklar han 2000 km till Irland för att delta i en sommarkurs på Sligo University, samtidigt som han vill skapa uppmärksamhet för miljön och klimatförändringarna.

Ung man står vid fullpackad cykel.

Det är inte första gången som Jonathan Welén ensam ger sig ut på en långtur med sin cykel. Stockholm-Barcelona och Östersund-Stockholm är exempel på turer han gjort inte bara en, utan flera gånger. Och det är inte bara på cykel han färdas, förra sommaren transporterade han sig med sin sup-bräda från Östersund till Stockholm, något som väckte medias intresse. Och det är just det han vill den här gången också.

–  Jag väljer att resa så här för att skapa debatt kring hållbarhet. Vi måste ändra vår livsstil om vi ska kunna rädda världen. Jag vill att folk ska se hur det ligger till och samtidigt se möjligheterna, i stället för att fastna i klimatdystopin. Omställningen är en möjlighet, om vi vill, säger han.

Lösningsinriktad sommarkurs

Den resa han nu ska ge sig ut på går till Sligo University på Irland. Där hålls nämligen årets Summer University, som är ett samarbete mellan fem olika universitet i Europa, bland annat Mittuniversitetet. Sommarkursen handlar om behovet att utbilda folk på ett annat sätt i hållbarhetsfrågorna, berättar Jonathan Welén.

– Vi kommer att utveckla idéer om hur man ska kunna hantera omställningen. Studenter från vitt skilda ämnen deltar, vilket gör det hela väldigt spännande. Om en spelutvecklare och en miljökunnig ekoentreprenör samarbetar till exempel, så kan man få riktigt intressanta resultat.

Hoppas på interaktion

Den 200 mil långa cykelresan till Irland kommer att pågå mellan den 24 juli och den 7 augusti, enligt resplanen. Under vägen kommer han också att genomföra ett antal intervjuer med nyckelpersoner på olika universitet, i samtal kring miljö och hållbarhet. Via sina kanaler i sociala medier kommer han under resans gång att sprida filmerna och sin resedagbok. Det tuffa schemat innefattar åtta timmars cyklande per dag för att han ska hinna fram i tid.

–  Den här resan kommer att bli underhållande, spännande och rolig att följa, och samtidigt lärorik, fast i äventyrsformat. Jag kommer att utforska vad om kan få människor att handla annorlunda mot vad de är vana vid, vilket är vad som krävs för att vi ska börja förändra vårt beteende. Jag hoppas förstås också på mycket interaktion med mina följare, både de som följer mig på avstånd och de som jag faktiskt passerar rent fysiskt, säger Jonathan Welén.

Tung kunskap

Efter tre år på programmet Ekoentreprenör för hållbarutveckling har Jonathan Welén skaffat sig mycket kunskap kring miljö- och klimatfrågorna. Även om den kunskapen är livsviktig så kan den också vara tung att bära, menar han.

– Det blir tungt när man ser hur folk i ens närhet häller bensin på elden, genom att till exempel flyga till semesterresmålet. Det tycker jag att man ska vara medveten om när man ger sig in i den utbildningen, att det kan kännas tungt. Nu har i och för sig ämnet klimatpsykologi lagts till, vilket är jättebra. De verktygen behövs för att hantera den kunskap du bär på.

Hur ser du på din framtid och ditt yrkesval?
– Jag är så spretig så jag har alla möjliga olika idéer. Men jag ser mig som en frilansare som föreläser och hoppar på olika projekt och gärna galna äventyr. För yrket i sig finns det ett behov i precis alla verksamheter, på alla nivåer, att ta in miljöperspektivet, så arbetsmarknaden som ekoentreprenör är hur bred som helst.

Tre tips för miljön

Även om Jonathan under resans gång kommer att publicera olika tips på hur vi ska kunna förändra vårt beteende för att vrida världen rätt, så har han redan nu ett antal förslag att dela med sig av.
– Det är de stora valen vi måste göra, de som har störst inverkan. Att sortera sitt skräp är bra men att sluta flyga är 100 gånger bättre. Kunskap är viktigt, men den måste kopplas till våra värderingar, eller det egna livet på ett konkret sätt. Folk gör inte förändringar om de verkligen inte måste, eftersom vi lever i ett system som gör det svårt för oss att göra de val som är rätt för miljön, inte minst kan det vara den egna ekonomin som sätter käppar i hjulen, säger han och ger tre tips för miljön:

  • Lär dig mer om problemen och möjligheterna. Det finns lösningar med det är det politiska initiativet som saknas. Det är du och jag som har makten. Det är våra förändringar som kommer att få ringar på vattnet så att politikerna börjar ta rätt beslut för miljön.
  • Undvik att köpa nya saker. Det ger en extrem stor påverkan på miljön om vi slutar konsumera nya grejer. Den kunskapen måste vi också sprida. Idag är det dessutom ganska lätt att köpa bra begagnat. Även tekniska prylar som mobiltelefoner.
  • Hjälp till att sprida kunskapen när du väl har den. Det är till exempel bra att plastsortera, men ännu bättre att sluta flyga och så vidare.

 

Följ Jonathan Weléns cykeläventyr på sociala medier:

Facebook

Instagram

TikToK

 

 

 

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-07-28