Ny svensk‑norsk studie under para‑VM i Östersund
Vilka faktorer påverkar prestationen för paraidrottare i längdskidåkning och skidskytte? Under Para-VM i Östersund pågår ett forskningsprojekt där tävlande åkare utrustas med sensorer för olika mätningar.
– Det har inte gjorts så mycket forskning inom längdåkning och skidskytte för paraidrottare, men området är synnerligen intressant då det finns många olika faktorer och parametrar att ta hänsyn till. Vi hoppas att vår forskning ska ge ökad kunskap om vad som krävs av utövarna och bidra till utvecklingen av idrotterna, säger David Sundström, forskare vid Sports Tech Research Centre på Mittuniversitetet.
Para-VM avgörs i Östersund 20-29 januari och tävlingarna genomförs på Östersunds skidstadion. Foto: Annacarin Aronsson.
Inom paraidrotten används olika klassificeringssystem för att gruppera idrottarna i olika klasser utifrån hur deras funktionsnedsättning påverkar deras förmåga att utföra den specifika sporten. Forskarna hoppas att resultaten från studien kan komma bidra till att ytterligare utveckla klassificeringssystemen för att skapa en så rättvis sport som möjligt för utövarna.
Projektet leds av Cecilia Severin, forskare på Centrum för elitidrottsforskning (SenTIF) på Institutionen för neuromedicin och rörelsevetenskap vid NTNU i Trondheim och är ett samarbete med Sports Tech Research Centre och Nationellt vintersportcentrum vid Mittuniversitetet.
Vemund Övstehage på NTNU monterar en sensor på Anja Wicker, Tyskland, inför hennes lopp under fredagen. Foto: Annacarin Aronsson.
Under VM-tävlingarna mäts åkarens position och acceleration längs hela banan och kan visa saker som hastighet och hur de olika terrängerna påverkar utövarna på olika sätt. Dessutom vägs åkaren med hjälp av en snötäckt våg som placeras i uppvärmningsområdet för att kunna uppskatta yttre krafters påverkan.
– Vi vill öka förståelsen för hur faktorer som distans, terräng, och utrustning kan påverka prestationer hos de olika klasserna i para-längdskidåkning och -skidskytte. Därför utför vi mätningar i alla klasser på alla VM-distanserna utom stafetterna för att ha ett så bra underlag som möjligt, säger Cecilia Severin.
Delar av studien finansieras via samverkansavtalet mellan Mittuniversitetet och Östersunds kommun samt Rolf och Gunilla Enströms stiftelse med koppling mot forskningsprojektet Augmented Sports. På den norska sidan finansieras projektet av Stiftelsen VI.
Kontaktpersoner:
Cecilia Severin, SenTIF, NTNU, Trondheim, cecilia.severin@ntnu.no, +47-413 22 182
David Sundström, Sports Tech Research Centre, Mittuniversitetet, Östersund, david.sundstrom@miun.se, 010-142 86 94
Craig Staunton, Nationellt vintersportcentrum, Mittuniversitetet, Östersund, craig.staunton@miun.se, 010-142 80 56