Tävling med fokus på digitalt utanförskap

Fre 13 jan 2023 16:05

Utanförskap och otrygghet – så kan vardagen i ett digitalt samhälle se ut för många. Post- och telestyrelsen, PTS, utlyser nu en tävling för att lösa detta samhällsproblem. Katarina Gidlund, professor och digitaliseringsforskare vid Mittuniversitetet, sitter i juryn.

Katarina Gidlund

Det finns många medborgare som är, eller riskerar att hamna, i ett digitalt utanförskap i samhället. Det här är ett samhällsproblem som förutom att skapa otrygghet och sprickor i demokratin, också kostar både tid och pengar, menar Katarina Gidlund. Hon berättar att enbart i en liten kommun som Härnösand har man identifierat 42 olika datasupportbehov inom olika instanser, från bibliotek och hemtjänst till skolor och allmännytta.
– Vi kan inte fortsätta vara så här dåliga på inkludering i det digitala samhället. Det läggs obegripligt mycket tid på support. Det här är ett samhällsproblem som både kostar mycket pengar och skapar en andra klassens medborgare. Det är definitivt en makt- och demokratifråga, säger hon.

En viktig signal

Som jurymedlem i Post- och telestyrelsen expertråd kommer hon under våren att bedöma de olika idéer som kommer in till den utlysta tävlingen. Tillsammans med andra experter inom bland annat tillgänglighet, design och funktionsvariationer ska hon utse vinnaren av de tre miljoner kronorna som utgör första priset.
– En viktig aspekt av sådana här tävlingar är dess symbolvärde. Att man sätter fokus på de frågorna är viktigt, det är därför jag deltar i juryarbetet, säger Katarina Gidlund.

Fokusera på hindren – inte individen

Under förra året publicerade hon två rapporter som handlade om just digitala samhällshinder. Där konstaterar hon bland annat det läggs mycket fokus på att det är individen som inte klarar av de digitala systemen, däremot pratas det inte så mycket om att göra något åt själva hindren. En perspektivförskjutning vore därför på sin plats, menar Katarina Gidlund.
– Om vi jämför med till exempel rullstolsramper – det är ju ingen som förväntar sig att rullstolsburna ska ta sig uppför trappor utan ramper, på samma sätt borde vi tänka kring digitala hinder, säger hon.  

Fram till den 17 mars kan innovatörer lämna in sina bidrag till Post- och telestyrelsens tävling.

Läs mer om tävlingen här

Mer om digitala samhällshinder

 

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-06-16