av
SDFF-tjejer som skapar på Makerspace.
Hur kan vi på sikt öka intresset för högre studier bland unga tjejer från olika kulturer? Man samarbetar och bjuder in dem till olika aktiviteter och medverkar på deras fotbollsträningar. Två lyckade träffar har nu genomförts mellan Mittuniversitetet och SDFF Plus i Nacksta och fler är planerade.
Samarbetet som är ett ettårigt pilotprojekt, rimmar väl med Mittuniversitetets vision om ökat regionalt engagemang och breddad rekrytering. Syftet är att under året ta fram en modell för samverkan mellan Mittuniversitetet och ideella idrottsföreningar där vi utvecklar arbetssätt för att stimulera ungas lärande och fysisk aktivitet. Ett särskilt fokus ligger på geografiska områden med lägre övergångsfrekvens till högre utbildning.
– Aktiviteterna diskuterar vi fram tillsammans och de genomförs inom vår verksamhet Barnens universitet. Hittills har vi hunnit med två härliga träffar. Vi har haft ”teknikskoj” på vårt Makerspace och två fantastiska studenter har varit med på en träning. De pratade om hur det är att läsa på universitetet och hur viktigt det är med utbildning, berättar Sofia de Wall, en av koordinatorerna inom Barnens universitet.
Eldsjälen bakom verksamheten SDFF Plus, som även är aktiv i Bredsand, är Lennart Lummi. Han axlar rollerna som bland annat, tränare, domare, vaktmästare, taxichaufför, extramorfar och mental coach. Lennart har många järn i elden och ägnar större delen av sin tid i idrottshallar eller på utomhusplaner sommartid. Verksamheten som är en del av moderföreningen SDFF, startade han redan 2011 och sedan 2017 finns det även träningar för mammorna, där personal på Nackstas fritidsgård stöttar upp som barnvakter. Flera parter möjliggör föreningen, bland annat Mitthem, hyresvärden i området.
Lennart Lummi, som bland annat tilldelats utmärkelsen Årets Köng i Sundsvall 2020 och Årets medborgare i Aftonbladet för sitt gedigna arbete med SDFF Plus.
–För mig är det viktigt att även flickor med utländsk bakgrund och begränsad ekonomi ska få möjlighet att ägna sig åt idrott. Fotbollen blir ett verktyg för integration då den har sunda värderingar och genom den vill vi bygga upp tjejernas självförtroende och respekt för sig själva så att de kan utvecklas i samhället, beskriver Lennart som noga påpekar att det inte är frågan om eltiidrott, utan träningarna är snarare en mötesplats.
Under föreningens 13 år har det passerat ca 850 tjejer och många av de äldre tjejerna utbildas dessutom till ungdomsledare eller domare och blir därmed förebilder för de yngre.
–Varje tjej vi kan hjälpa att välja rätt väg är en vinst! säger Lennart.
Efter årsskiftet planeras nästa gemensamma aktivitet, tjejerna och deras mammor ska gå på rundtur på Mittuniversitetet och delta i olika aktiviteter.
Tordagen den 17 oktober arrangerades en träff i idrottshall i Nacksta där över 30 tjejer i olika åldrar och ett antal mammor deltog. På träffen berättade två studenter om hur det är att läsa på universitetet och varför det är viktigt studera.
Elsa Bergh är student genom RIU, Riksidrottuniversitetet, där hon kombinerar sin elitidrott simning med studier på Kommunikations- och PR-programmet. Elsa har tagit flera medaljer i ungdoms-SM och tränar i Njurunda Simsällskap.
Mekdelawit Nigusso Damtew, kallad Mimmi, kom till Sverige som 14-åring från Etiopien och SDFF Plus blev en viktig mötesplats för henne och början till hennes domarkarriär. Förutom att läsa till civilingenjör inom bioteknik på KTH, är Mimmi domare i damallsvenskan.
Sidan uppdaterades 2024-10-21