Psykologiforskare på Mittuniversitetet får fem miljoner till forskning om traumatiska förlossningsupplevelser
Elisabet Rondung leder projektet ReWrite Birth som under tre år ska ta fram och utvärdera metoder för att minska posttraumatisk stress hos kvinnor som har upplevt traumatiska förlossningar.
– Jag är oerhört tacksam över att Forte såg potentialen i vårt projekt och känner ett stort ansvar att genomföra det på bästa sätt. Det kommer bli en lärorik resa, och jag ser verkligen fram emot att sätta igång, säger Elisabet Rondung, universitetslektor vid institutionen för psykologi och socialt arbete.
Vad handlar ert projekt om?
– I projektet vill vi identifiera effektiva insatser som kan användas inom den ordinarie hälso- och sjukvården. Målet är att utvärdera en multiprofessionell intervention som syftar till att minska posttraumatisk stress hos kvinnor som har upplevt traumatiska förlossningar.
Varför är detta forskningsområde viktigt?
– Många, både födande och deras partners, upplever förlossningar som traumatiska. Det handlar inte bara om dramatiska medicinska händelser, utan kan även omfatta vad som uppfattas som medicinskt okomplicerade födslar.
– Brist på information, bristande respekt för önskemål och dåligt bemötande kan bidra till dessa upplevelser. Cirka fyra procent av de som föder barn utvecklar symptom som uppfyller kriterierna för posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Trots att det är ett ganska vanligt problem finns det förhållandevis lite forskning om hur vi bäst kan hjälpa de drabbade.
Vilka deltar i projektet?
– Vi har en stor och mångsidig projektgrupp med forskare från flera universitet, inklusive Mittuniversitetet, Högskolan Dalarna, Uppsala Universitet och CITY University London.
– I projektgruppen har vi också med kvinnor som har upplevt traumatiska förlossningar samt professionella inom vården som arbetar med att stödja denna grupp. Dessutom har vi en rådgivande panel för att säkerställa att alla perspektiv hörs.
Hur ska ni genomföra forskningen?
– Projektet är indelat i tre delstudier. Den första handlar om att intervjua kvinnor och vårdpersonal för att förstå deras erfarenheter och utveckla insatser baserat på dessa insikter.
– I den andra delstudien kommer vi att utvärdera insatserna genom en randomiserad kontrollerad studie. Den sista delstudien syftar till att undersöka hur dessa insatser fungerar i den vanliga vården.
Vad hoppas ni uppnå rent praktiskt?
– Vi strävar efter att erbjuda svenska vårdgivare alternativ till interventioner som kan hjälpa dem som lider av posttraumatisk stress efter traumatiska förlossningar. Vi vill att våra insatser ska uppfattas som hjälpsamma av både kvinnor och vårdpersonal, och att deras effekt ska styrkas genom våra studier.
Vad driver dig personligen att forska om detta?
– Min forskning har alltid handlat om kvinnors upplevelser kopplade till födande. Det finns ett stort behov av mer behandlingsforskning inom området, och jag ser verkligen fram emot att samarbeta med målgruppen. Jag tror att detta är avgörande för att skapa relevant och användbar forskning.