Forskning om prestation på hög höjd får finansiering – satsning på elitidrottare i Östersund
Forskaren Øyvind Karlsson har beviljats finansiering för ett projekt som undersöker hur simulerad hög höjd påverkar prestationsförmågan hos elitidrottare. Projektet fokuserar på att förstå hur olika faktorer, som påverkar prestation i uthållighetsidrotter, influeras av hög höjd.
– Det var en positiv överraskning. Det är inte alltid man vågar hoppas på sådana här besked, men det här ger oss möjligheten att genomföra viktiga studier, säger Øyvind Karlsson.
Höghöjdsträning allt viktigare
Betydelsen av höghöjdsträning växer, inte minst eftersom internationella regler och mästerskap förändras. Från och med denna säsong har FIS – International Ski and Snowboard Federation – höjt gränsen för tävlingshöjd från 1 800 till 2 000 meter, och flera kommande OS och VM kommer att hållas på hög höjd.
– Höghöjdsträning blir allt viktigare, både för att förbereda sig inför tävlingar och för att hantera framtida utmaningar som klimatförändringar, säger Øyvind.
Fokus på durabilitet
Øyvinds projekt har titeln "Effekter av simulerad akut höjdexponering på durabilitet hos uthållighetsidrottare". Begreppet durabilitet beskriver en idrottares förmåga att bibehålla prestationsförmåga över tid, även efter hårt arbete. Studien ska undersöka hur elitlängdskidåkare påverkas av simulerad höjd akut, nästa steg är att se påverkan efter ett träningsläger på hög höjd.
Det är Centrum för idrottsforskning – CIF – som finansierar projektet med drygt en miljon kronor.
– Vi vill förstå hur träning och tävling på hög höjd påverkar idrottarnas durabilitet. Det handlar också om att kunna beräkna träningsbelastning mer exakt och anpassa träningen bättre för varje individ, säger Øyvind.
Forskarna kommer att genomföra sina tester på Nationellt vintersportcentrum i Östersund, där de har tillgång till en av Sveriges mest avancerade höghöjdsanläggningar. Øyvind understryker vikten av just höghöjdslabbet:
– Faciliteterna i Östersund gör att vi kan genomföra forskning på en nivå som är svår att matcha på andra platser i Skandinavien. Det är en unik resurs.
Samarbete med elitidrottare
Deltagarna i studien kommer att vara elitåkare som tävlar på högsta nivå i Sverige. Øyvind ser en potential att stärka samarbetet med både förbund och aktiva idrottare genom projektet.
– Vår förhoppning är att kunna bidra med kunskap som inte bara gynnar forskningen utan också direkt hjälper idrottarna i deras satsningar, säger han.
Projektet sträcker sig till att börja med över ett år, men det finns möjligheter att förlänga om resultaten visar framgång och fortsatt progression.
Elitforskning i framkant
Genom att kombinera forskning på durabilitet med hög höjd hoppas Øyvind och hans team kunna bidra till utvecklingen av både träningsmetoder och idrottslig prestation. Östersund, som redan är ett centrum för vintersport, får därmed ännu en stark forskningssatsning som stärker stadens profil som ett nav för elitidrott.
Kontakt:
Øyvind Karlsson, oyvind.karlsson@miun.se, 010-1428846