24 miljoner till ny arktisk forskning

Tis 06 maj 2025 09:32

Klimatet förändras, turismen ökar och Arktis pressas från flera håll. Nu kraftsamlar forskare i Norden för att försvara naturen och urfolks rättigheter – och Mittuniversitetet är en av huvudaktörerna.

räv bland stenar

Forskningsprojektet ALAMOT (Adapting Law for Moving Targets) har beviljats 24 miljoner kronor i forskningsmedel från Nordforsk. Av detta går sju miljoner till Mittuniversitetet, varav den största delen tillfaller institutionen Natur, design och hållbar utveckling, NDH. Klimatforskaren Andreas Andersson är en av de som kommer att jobba i projektet.

Växande utmaningar för Arktis

– Det är ett superspännande projekt som kommer att starta den 1 juni. Just nu så arbetar vi med alla förberedelserna inför projektstart och mest spännande den närmaste tiden är rekryteringen av en doktorand till MIUN som ska arbeta med oss i projektet, säger han. 

Projektet ALAMOT syftar till att undersöka hur lagar och policyramverk i Arktis tillämpas i dag – och hur de kan förbättras för att möta de växande utmaningarna med klimatförändringar och överturism. Dessa faktorer hotar såväl djur- och växtliv som samiska och lokala samhällens traditionella sätt att leva. 

Extremväder och överturism

ALAMOT leds av Minna Pappila vid Finlands miljöinstitut och fokuserar på nationalparker i Sverige, Norge och Finland. Genom att studera hur olika länder hanterar liknande miljöer hoppas forskarna kunna identifiera bästa praxis för att skydda både natur och kultur. 
– Den del av projektet som vi på Mittuniversitetet primärt arbetar med är att öka kunskapen om hur klimatförändringar med ett förändrat extremväder och turism påverkar djur- och växtliv samt förutsättningarna för boende i våra Arktiska nationalparker i Sverige, Norge och Finland, säger Andreas Andersson.

Lagar som stärker och skyddar

Projektet bygger på en mångsidig forskningsmetodik som inkluderar kvantitativa studier, intervjuer, juridisk analys och jämförande fallstudier. Målet är att ta fram konkreta lag- och policyförslag som stärker miljöskyddet och samtidigt stöder urfolksrättigheter, inte bara i Norden, utan i hela Arktis.


Sidan uppdaterades 2025-05-06