Hon satte guldkant på Mittuniversitetet – nu lägger Kerstin verktygen på hyllan
Är det någon som satt guldkant på Mittuniversitetets verksamhet så är det bokstavligen Kerstin Öhlin Lejonklou. I över 30 år har hon nämligen tillverkat smycken till universitetet.
Den sista doktorsringen är putsad, varsamt packad och ska snart skickas till sin mottagare. 87 år gammal har silversmeden Kerstin Öhlin Lejonklou bestämt sig för att gå i pension.
– Det känns lagom. Jag har haft ett kreativt jobb som gett mig mycket, inom de konstnärliga yrkena så är det lätt att fortsätta jobba.
Hon står i den lilla verkstaden som ligger bakom gamla turistbyrån mitt i Östersund. Ytterst centralt, men ändå avsides och väldigt pittoreskt. Här har hon verkat sen 1982. Nu, om bara några veckor, lämnas den över till smyckeskonstnären Sanna Svedestedt.
– Sanna kommer att ta över tillverkningen av examens- och doktorsringar så inget kommer att förändras för Mittuniversitetets del. Förutom att jag försvinner då förstås, säger Kerstin.
En ring för varje älv
Mittuniversitetets historia är på många sätt sammanvävd med Kerstins yrkesliv. Redan för 30 år sen, 1995, fick hon i uppdrag av dåvarande kårordförande på Mitthögskolan att skapa en examensring. Det gjorde hon, och designen med tre längsgående band som representerar älvarna Ljungan, Indalsälven och Ångermanälven, består än i dag.
– Första året tror jag att jag gjorde 100 ringar. Jag minns att vi bjöd in kårordföranden hit och han fick se hur det gick till när vi skapade ringen.
– Sen minskade det lite i takt med att guldpriset ökade, men varje år har vi fått beställningar på ringen i guld eller silver från studenter som vill ha den som minne. Det kan även vara föräldrar eller mor- eller farföräldrar som beställer ringen i present till den som går ut, berättar Kerstin.
Vetenskapens vigselring
Några år senare fick hon uppdraget att designa doktors- och hedersdoktorsringen. Ringen symboliserar äktenskapet med vetenskapen och är förutom Mittuniversitetets logga prydd med en lagerkrans.
2001 gjorde hon den första hedersdoktorsringen och den gick till tidigare statsministern och Härnösand-sonen Thorbjörn Fälldin.
Den ringen kommer hon aldrig att glömma.
– Thorbjörn Fälldin hade de största fingrar jag någonsin sett. De var så stora att våra mätinstrument inte räckte till.
– Men jag blev inbjuden till högtiden och fick träffa Thorbjörn Fälldin och det var jättetrevligt.
Ett av de mest ärofyllda uppdragen
Det kanske mest ärofyllda uppdraget Kerstin har haft för Mittuniversitetet är skapandet av rektorskedjan. Rektorskedjan är formgiven av silversmed Nils Nisbel och tillverkad i samarbete med Kerstin och hennes medarbetare guldsmed Lena Olofsson. Kedjan består av flera sammanlänkade guldplattor och är en gåva från länsstyrelser, regioner och kommuner i Jämtlands och Västernorrlands län. Värde?
– En hel del. Därför tycker jag inte heller att man ska ha den på sig på dansgolvet, och det har jag ringt till rektorn och sagt.
87 år gammal anser hon att hon rätt att säga vad hon tycker.
En sista önskan
Kanske kommer cirkeln mellan Kerstin och Mittuniversitetet slutas under höstens Akademiska Högtid. Mittuniversitetet firar 20 år som universitetet med en extra guldkant och specialinbjudna gäster, däribland Kerstin. Men hon är tveksam om hon orkar. Det finns dock en sak som kan få henne att gå dit.
– Jag har ett ganska gediget cv med många utmärkelser och stipendier och till och med en medalj från kungen. Men vet du vad jag saknar? En hedersdoktorsring.
Hon pausar. Ler lite, sen tillägger hon:
– Fast å andra sidan skulle jag kunna tillverka en själv.