Samhällsproblem och skojare avslöjas av journaliststudenterna

Tis 27 maj 2025 08:06

Vågar du lita på recensioner på nätet, vem ska hjälpa kvinnor med sjukdomen PCOS och vad händer egentligen med dina bortkastade kläder? Dessa och flera andra missförhållanden granskas när journalistprogrammets studenter nu börjar publicera årets upplaga av grävsajten Dcase.se.

En man och två kvinnor framför en dataskärm
Ida Strid, Elin Myrgren och Johannes Svärd läser andra året på journalistprogrammet. Här lägger de sista handen vid grävprojektet #scampilot, som även publiceras i tidningen Resumé. Foto: Emil Hammarström

– Det här är ingen övning, det är undersökande journalistik på riktigt, säger deras lärare Peter Jonriksson.

För nionde året i rad publiceras nu grävprojekten på Mittuniversitetets sajt för undersökande journalistik – Dcase.se.

Det är journalistprogrammets andraårsstudenter som varje år kröner den praktiska delen av utbildningen med ett tio veckor långt grävprojekt. Målet är att ”avslöja missförhållanden, åstadkomma förändring och ge drabbade en röst”.

– Det är både lärorikt och utmanande. Man utvecklas mycket i det journalistiska tänkandet, säger Ida Strid.

– Vi har haft uppgångar och motgångar, men de har alla gjort att vi har kommit framåt med vår granskning, säger Elin Myrgren.

De ingår i ett team som lyckats avslöja hur enkelt det är för företag att köpa falska omdömen i ratingtjänsten Trustpilot. Fram tonar en hel bransch med betygsförfalskare som tjänar pengar på trovärdighet, och i deras publicering #scampilot kan man följa exakt hur det går till. Här hittar du deras granskning.

– Vi kan visa att de här stjärnorna man ser på sajterna – det är inte alltid man verkligen kan lita på dem, säger Johannes Svärd.

För att påverka samhällsproblem med journalistik krävs det att man lyckas nå ut till många. En viktig del i kursen går ut på att försöka få artiklarna återpublicerade i etablerade medier med stor eller insatt publik. Just detta har #scampilot lyckats med. Tidningen Resumé bevakar mediebranschen och tyckte att granskningen var så intressant att de sampublicerar den med Dcase.se. Här kan du läsa artikeln.

– Det är kul att se ser vad vi gör och uppskattar det. När de publicerar vårt gräv känner man att vi har gjort något bra, något som är värt att tas upp, säger Elin Myrgren.

Tre kvinnor vid en dataskärm
Tindra Jansson, Selma Vallberg och Sofie Jalkesten kartlägger stora brister i riktlinjerna för vården av de tusentals kvinnor som lider av sjukdomen PCOS. Projektet heter #planlös och publiceras nu på DCase.se. Du kan läsa det här.

2020 tilldelades Dcase.se Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden för sitt avslöjande om hur män groomade och ofredade barn via det populära onlinespelet Wordfeud, och ambitionerna är inte lägre i år.

Sex grävprojekt kommer att rullas ut de kommande veckorna, på den egna sajten och förhoppningsvis i flera etablerade medier.

Alla granskningar hittar du här på Dcase.se.

Kontaktperson:

Peter Jonriksson, lärare på journalistprogrammet, 010-142 84 44, peter.jonriksson@miun.se

 

 


Sidan uppdaterades 2025-05-27