Turismforskare prisas för metod som mäter det icke mätbara
Forskare vid Etour Research Centre på Mittuniversitetet har nu kommit ett steg längre i jakten på att förstå samhällsvärdet av evenemang. Detta genom en ny tillämpning av en metod som bygger på att mäta mjuka värden i kronor och ören.
– Genom att ställa hypotetiska men verklighetsförankrade frågor kopplat till betalningsvilja genom skatt kan vi mäta och jämföra det uppskattade samhällsvärdet av såväl genomförda som kommande evenemang, säger Martin Wallstam, forskare vid turismforskningscentret Etour, Mittuniversitetet.
Martin Wallstam har tillsammans med sina kollegor Kai Kronenberg och Robert Pettersson fått sitt arbete publicerat i den vetenskapliga tidskriften Journal of Policy Research in Tourism, Leisure and Events.
– Metoden möjliggör nya sätt mäta. Vi kan nu få ett monetärt mått på evenemangs samhällsvärden som de uttrycks av såväl besökare som icke-besökare. Metoden gör det möjligt att ställa årliga och andra enstaka evenemang mot regelbundet seriespel eller varför inte ett framtida svenskt OS, säger Robert Pettersson, centrumledare för Etour.
Arbetet har uppmärksammats internationellt. När Kai Kronenberg presenterade resultaten vid International Conference of Destinations, Events and Sports i japanska Sapporo tilldelades arbetet "Best Abstract Award".
– Det är kul att vår forskning uppmärksammas internationellt och det tycks finnas ett behov av stöd när kommuner och andra aktörer ska göra prioriteringar och satsningar till evenemang, säger Kai Kronenberg, forskare vid Etour.
Metoden har testats på flera svenska evenemang och arbetet med att utveckla metoden fortsätter nu.
– Nu vet vi att metoden fungerar, och behöver testa den mer på djupet och över längre tid. Vi önskar studera fler evenemang, inte minst kulturevenemang som vi inte vet så mycket om, säger Martin Wallstam.
Kontaktperson:
Robert Pettersson, centrumledare för turismforskningscentret ETOUR, 070-511 69 72, robert.pettersson@miun.se