Drygt 19 500 sökande till sommarkurserna – fortsatt ökning

Tor 18 mar 2021 08:07

Drygt 19 500 personer har valt att söka någon av Mittuniversitetets sommarkurser. Precis som ifjol ökar det totala antalet sökande jämfört med tidigare år och överlag ökar intresse i landet för att studera på sommaren.

Exteriör Campus Sundsvall J-huset

– Med tanke på vår kraftiga ökning ifjol där vi fick nästan 3000 fler sökande jämfört med året innan så trodde jag nog att det skulle bli svårt att öka i år igen. Men, det gör vi. 19 500 sökande till sommarens kurser är väldigt fina siffror och gör att vi befäster vår position som ett av landets främsta sommaruniversitet, säger Kicki Strandh, kommunikationschef Mittuniversitetet.

Ansökningsomgången för sommarens kurser avslutades 16 mars. Siffror från Universitets- och högskolerådet visar att närmare 7 400 personer valde Mittuniversitetet som sitt förstahandsval och att totalt drygt 19 500 personer sökte en sommarkurs vid Mittuniversitetet. Ifjol var det totala antalet sökande 18 200 personer. Antalet förstahandssökande minskar jämfört med fjolåret och ligger på samma nivå som 2019. De som valt att söka till Mittuniversitetet hade i år 53 olika kurser och utbildningar att välja mellan, vilket är något färre än föregående år.

När de gäller vilka kurser som är mest populära så ser topplistan ut så här.

Sommarkurser vid Mittuniversitetet med flest antal förstahandssökande 2021

1.      Kriminologi GR (A) Introduktion till kriminologi          1092 förstahandssökande
2.      Psykologi GR (A) Psykologins grunder                        701 förstahandssökande
3.      Företagsekonomi GR (A) Hållbart företagande            613 förstahandssökande
4.      Kriminologi GR (A), Droger och kriminalitet                608 förstahandssökande
5.      Juridik GR (A) Juridisk översiktskurs                          564 förstahandssökande

Majoriteten av sommarkurserna är distansutbildningar och innebär en möjlighet för fortbildning av redan yrkesverksamma och för nya studenter att prova på eller förbereda sig för högre utbildning. Redan etablerade studenter kan också snabba på sin utbildning genom sommarkurserna.

– Årets siffror visar en positiv utveckling i nästan hela riket, att allt fler söker sommarkurser, och det är nog så att pandemieffekten ligger kvar. Sammantaget är det väldigt bra att allt fler väljer att kompetensutveckla sig även på sommaren, säger Anders Fällström, rektor.

Ansökningstiden för sommarkurserna har gått ut, men för vissa kurser kan en sen anmälan fortfarande vara möjlig se, www.antagning.se. Samtidigt har ansökan för höstterminens utbildningar öppnat och där är sista ansökningsdag 15 april.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-06-19