Professor tar plats i Världsbankens nya globala panel

Ons 19 maj 2021 08:19

Katarina L Gidlund, professor i informatik vid Mittuniversitetet, blir en av medlemmarna i Världsbankens nystartade globala panel. Tillsammans med andra experter är uppgiften att ge världsledare råd i globala utvecklingsfrågor.

Katarina L Gidlund

− Vi pratar ofta om tredje uppgiften eller impact, när forskningen får spela en roll i samhällsutvecklingen, och jag tycker att det är en väldigt viktig uppgift. Att forskningsfronten används för att utmana eller förstå var vi är på väg och vad vi skulle kunna göra annorlunda, säger Katarina L Gidlund, professor i informatik på Mittuniversitetet.

Världsbanksgruppen har tagit hjälp av marknadsundersökningsföretaget Ipsos MORI för att inrätta Influencer Barometer Panel där beslutsfattare och experter i industriländer ingår.

Panelmedlemmarna får under året olika rapporter och underlag om utvecklingen i världen och kommer att bjudas in till olika expertpaneldiskussioner. Dessa möten rör aktuella forskningsresultat, frågor om internationell utveckling, Världsbankens prioriteringar och institutionens resultat.

− Att Världsbanken inkluderar en av våra framstående forskare i sin panel är både prestigefullt och glädjande. Det rimmar väl med vår strategi som ett globalt universitet med regionalt engagemang och vår vilja att bidra till samhällsutvecklingen. Jag är övertygad om att Katarina är rätt person för just detta uppdrag, säger Anders Fällström, rektor Mittuniversitetet.

− Som forskare inom kritiska studier av digitalisering tycker jag att det är ett gott tecken att Världsbanken ser att hållbarhetsaspekter på digitalisering bör ingå i panelen, säger Katarina L Gidlund.

Kontaktperson:
Katarina L Gidlund, professor i informatik på Mittuniversitetet, katarina.l.gidlund@miun.se, 010-142 89 21


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2021-05-19