Medarbetarundersökning
Vartannat år genomför vi på Mittuniversitetet en medarbetarundersökning för att undersöka den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Bakgrund
Arbetsmiljöverkets föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4) utgår från de risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön som kan leda till ohälsa och olycksfall i arbetet. Det handlar om ohälsosam arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling.
Utifrån AFS 2001:1 (Systematiskt arbetsmiljöarbete) är vi skyldiga att undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp den organisatoriska och sociala arbetsmiljön i våra verksamheter så att ohälsa och olycksfall inte uppstår.
Syfte och mål med undersökningen
Syftet med undersökningen är utveckla och förbättra den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på Mittuniversitetet. Detta görs genom att undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Undersökningen är inte ett betyg utan ett dialogunderlag och en vägledning för observationer och samtal kring arbetsmiljön.
Målet med undersökningen är att utveckla Mittuniversitetets organisatoriska och sociala arbetsmiljö för att skapa en attraktiv och hållbar arbetsmiljö för alla medarbetare och chefer.
Nytt verktyg för att undersöka den organisatoriska och
sociala arbetsmiljön
Mittuniversitetet kommer från hösten 2023 använda sig av COPSOQ III (Copenhagen Psychosocial Questionnaire) vilket är ett verktyg för mätning av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och som vilar på en vetenskaplig grund. Verktyget är framtaget i samverkan mellan praktik och forskning och frågorna är validerade.
Områden som undersöks genom COPSOQ III är följande:
- krav i arbetet
- arbetets organisering och innehåll
- relationer och ledarskap
- samspel mellan individ och arbete
- socialt kapital
- hälsa och välbefinnande
- kränkande beteenden
Referensmaterial:
Berthelsen H, Westerlund H, Bergström G, Burr H. Validation of the Copenhagen Psychosocial Questionnaire Version III and Establishment of Benchmarks for Psychosocial Risk Management in Sweden. Int J Environ Res Public Health. 2020 May 2;17(9):3179. doi: 10.3390/ijerph17093179. PMID: 32370228; PMCID: PMC7246423.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32370228/
Resultatet
Resultatet från undersökningen av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön är inte ett betyg utan ett underlag för dialog tillsammans i verksamheten.
Varje chef kommer att få ett resultat för sin verksamhet under förutsättning att det är fler än 10 medarbetare som har svarat på enkäten.
Processen för genomförandet kommer att se ut enligt följande:
- Fakulteten/förvaltningens ledningsgrupp fattar beslut om när under perioden september 2023 t.o.m. februari 2024, som enkäten ska gå ut till medarbetarna.
- Chef tar kontakt med HR som sätter upp undersökningen.
- Chef informerar sina medarbetare om undersökningen. Ett informationsmaterial finns framtaget.
- Utskick av enkät (svarsperiod 3 veckor)
- HR bearbetar resultat, sammanställer och lägger in nationella jämförelser till verksamheterna.
- HR-specialist går igenom resultatet med varje chef.
- Chef arbetar med resultatet tillsammans med medarbetarna genom dialog inom respektive verksamhet,
- Vad betyder resultatet för oss?
- Riskbedömning av resultat och framtagande av åtgärder. Identifiera vad som är bra och som främjar hälsa samt identifiera risker som kan skapa ohälsa och som behöver förebyggas och åtgärdas.
- Dokumentera riskbedömning, åtgärder och främjande faktorer i framtagen mall i IA.
- Uppföljning kan ske i dialoger tillsammans eller genom ny uppföljande enkät ev. inom några utvalda områden/skalor.
Stödmaterial till riskbedömning efter undersökning av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Övergripande resultat för Mittuniversitetet 2024
Övergipande resultat för Mittuniversitetet 2021