Struktur och organisation för jämställdhet och lika villkor
Information om Rådet för jämställdhet och lika villkor samt ansvar och roller vid Mittuniversitetet.
Ansvar och roller
Företrädare för arbetsgivaren har ett särskilt ansvar för att uppmärksamma, synliggöra samt en skyldighet att utreda. Regeringen har delegerat stora delar av arbetsgivarpolitiken till myndigheten och dess högsta chef som har ett självständigt arbetsgivaransvar för personal och organisation av verksamheten.
Rektor har arbetsgivaransvar för arbetsmiljön på Mittuniversitetet och fördelar skriftligt uppgifterna vidare till respektive underställd chef med personalansvar. Det betyder att det är närmaste personalansvariga chef med arbetsmiljöansvar som är skyldig att verkställa uppgifterna som ingår i arbetsmiljöansvaret.
Chefer
Chefer är arbetsgivarrepresentanter, företräder arbetsgivaren och har fullt ansvar för sina medarbetare och deras arbetsmiljö. Chefer har det yttersta ansvaret för att förebygga och klargöra att kränkande särbehandling inte kan accepteras i verksamheten, motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och
möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Medarbetare och studenter
Medarbetare och studenter har inom ramen för sitt aktiva medarbetarskap en roll i att skapa en god arbetsmiljö och motverka diskriminering, trakasserier och övrig kränkande särbehandling genom att reagera och agera för att förhindra detta.
Organisation av arbetet för jämställdhet och lika villkor
Rådet för jämställdhet och lika villkor
Rådet för jämställdhet och lika villkor är rådgivande och beredande organ till universitetsledningen i universitetsgemensamma frågor avseende universitetets jämställdhets- och likavillkorsarbete. Rådet ska även arbeta för erfarenhetsutbyte mellan fakulteter och förvaltning i dessa frågor.
Ledamöter i rådet
- Anna Olofsson, prorektor, ordförande
- Dan Bylund, dekan vid fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier
- Sandra Wall-Reinius, dekan vid fakulteten för humanvetenskap
- Sara Nyhlén, Forum för genusforskning
- Marcia Håkansson-Lindqvist, prefekt
- Lasse Reinikainen, Lika villkorsombud för fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier samt samordnare för lika villkor och jämställdhetsintegrering
- Jonny Bergman, Lika villkorsombud för fakulteten för humanvetenskap
- Annelie Huczkowsky, Lika villkorsombud för förvaltningen
- Studentrepresentant, Studentkåren Sundsvall
- Studentrepresentant, Studentkåren Östersund
- Anna Haeggström, handläggare
Samordnare för lika villkor och jämställdhetsintegrering
Samordnaren arbetar med universitetsövergripande processer i relation till lika villkor, samordnar interna och externa aktiviteter och nätverk, ansvarar för omvärldsbevakning och informationsspridning.
Lika villkorsombuden
Lika villkorsombuden arbetar som stöd främst till chefer när det gäller att uppmärksamma lika villkorsaspekter i det dagliga arbetet.
Uppföljning av lika villkorsarbetet och jämställhet
Arbetet med jämställdhet och lika villkor ingår i ordinarie verksamhetsplanering vilket innebär att plan för jämställdhetsintegrering är en integrerad del av verksamhetsplanen. I Mittuniversitetets aktivitetsplan framgår ansvariga för respektive aktivitet.
Uppföljning av fakulteternas aktivitetsplaner sker i fakultetsnämnd och vid verksamhetsdialogerna vår och höst. Uppföljning av förvaltningens aktivitetsplan sker kvartalsvis i förvaltningens ledningsgrupp (FLG) och i verksamhetsdialoger vår och höst. Övergripande uppföljning sker även i samband med rektorsdialogerna vår och höst.
Kontakt
Sidan uppdaterades 2024-03-14