Medberoende
Medberoende är vanligt på svenska arbetsplatser. Att vara medberoende till en kollega som dricker eller använder droger innebär att du tar ansvar för den personens handlingar och arbetsuppgifter.
De flesta av de som har ett riskbruk, skadligt bruk eller beroende har intakta familjeförhållanden och ett arbete att gå till. Det gör att ett medberoende också kan vara ett arbetsplatsproblem. Ofta är problemen på arbetsplatsen nedtystade och tabubelagda.
Finns det en anhörig eller närstående anställd på samma arbetsplats är det inte ovanligt att det uppstår en kultur som tystar ned problemet, runt båda, både den som har ett riskbruk, skadligt bruk eller är beroende och den som skyddar (den medberoende). Övriga anställda förhåller sig oftast passiva, man vill inte lägga sig i, riskera att indragen eller att göra sig ovän.
Att vara medberoende till en kollega som har ett beroende innebär att man anpassar sitt eget beteende efter personen som har ett beroende. Det är också vanligt att undanhålla sanningen för att skydda kollegan i fråga. Även chefer kan bli medberoende. Då handlar det om att blunda för tecken som upprepad korttidsfrånvaro, humörsvängningar och prestationssvackor. När någon mår dåligt på arbetsplatsen, oavsett anledning, anpassar sig de övriga i gruppen efter det.
Möjliggörare
Ett aktivt respektive upprepat möjliggörande kan leda till att vem som helst i kretsen runt en beroende blir medberoende. Vem är då möjliggörare?
- Den som gör det möjligt för missbrukaren att fortsätta missbruka. Alla som är passiva inför missbruket gör det möjligt att missbruka.
- En chef som låter en missbrukare representera vid restaurangbesök.
- En arbetskamrat som lockar med missbrukaren på ett par öl efter jobbet.
- En arbetskamrat om han gör sin missbrukande kompis jobb, för att det inte ska synas utåt att denne inte klarar av det.
- Den som håller missbruket hemligt.
- Den som lånar ut pengar, betalar räkningar när missbrukarens pengar går till alkohol eller andra droger.