Rehabiliteringsplan
Rehabiliteringsplanen är ett stöd för rehabiliteringsarbetet och ska underlätta en tidig återgång i arbetet.
Planen är främst ett stöd för rehabiliteringsarbetet och ska underlätta en tidig återgång i arbete. Planen ska i den utsträckning det är möjligt upprättas i samråd med medarbetaren. Medarbetaren ska aktivt efter bästa förmåga medverka i sin rehabilitering.
Planen kan också vara ett underlag för Försäkringskassans handläggning av sjukskrivnings- och rehabiliteringsärenden. Försäkringskassan kan vid behov begära att vi lämnar in planen.
När behöver vi ta fram en plan
Rehabiliteringsplan ska tas fram senast dag 30 i sjukperioden om medarbetaren förväntas vara sjukskriven, helt eller delvis, i minst 60 dagar. Planen tas fram tillsammans med din medarbetare. Läkarintyget används som underlag. Beroende på hur sjukskrivningen fortlöper kan det innebära att rehabiliteringsplanen kan behöva revideras vid återkommande tillfällen under medarbetarens rehabilitering.
Situationer som inte kräver en fullständig plan
Vissa situationer kräver inte en fullständig rehabiliteringsplan utan endast att du dokumenterar ditt ställningstagande
- Om medarbetaren förväntas återgå helt i arbete inom 60 dagar.
- Om medarbetaren kan återgå helt i arbete utan några särskilda insatser och oavsett sjukskrivningens längd
- Om medarbetarens hälsotillstånd innebär att återgång i arbete inte är möjligt, inte ens med rehabiliterande åtgärder, eller om medarbetarens hälsotillstånd för tillfället innebär att hen inte kan delta i planeringen får planen vänta tills hälsotillståndet har förbättrats.
Skulle det senare visa sig att kriterierna förändras, ska du ta fram en plan så snart som möjligt.