Dessa rutiner gäller för de filmer som KOM och webbredaktörer publicerar.

 1. Vilka filmer lägger vi in i ImageVault?
  Alla filmer som finns på miun.se ska vara inlagda i ImageVault. Undantagna är filmerna i nästa punkt.

 2. Vilka filmer lägger vi inte in i ImageVault?
  Undantagna är filmer som är längre än 60 min som t.ex. licentiatseminarier, disputationer, seminarier, YouTube Live, konferenser, föreläsningar. Detta är av utrymmesskäl. Dessa lägger vi ut på YouTube och fortsätter att använda videoblocket på miun.se. Dessa filmer textas på begäran. Undantagna är även kampanjfilmer samt profilerande filmer som kan läggas ut både på YouTube och ImageVault.

 3. Filmer som skapats för exempelvis program eller kurser ska laddas upp i ImageVault enbart.

 4. Vad textar vi?
  Alla filmer som är kortare än 60 minuter.
  Alla filmer som ligger i ImageVault.
  Filmer gjorda innan september 2020 behöver inte textas enligt lag. Vi väljer dock att texta alla filmer som läggs i ImageVault oberoende av när de är producerade och publicerade.

  Textningen i en film måste vara fristående, den får alltså inte vara inbränd. En fristående textning gör det möjligt för besökaren att slå av och på textningen samt anpassa typsnitt, storlek och färg heter sina behov.

 5. Hur laddar jag upp filmer och texter i ImageVault?

 6. Hur laddar jag upp filmer till YouTube?
  Eftersom det är ett begränsat antal filmer som ska ligga på YouTube kan bara webbteamet på KOM ladda upp filmer. Det är också de som har ansvaret att rensa gamla filmer. Vill du ha en film uppladdad kontaktar du dem. I och med att ImageVault blir vår nya lagringsplats för video, övergår YouTube till att vara en ren kommunikationskanal på samma sätt som exempelvis Facebook och LinkedIn.

  Vad behövs för att ladda upp en film på YouTube?

 

Datum att hålla reda på

Vimeo

Vimeo stängs den 1 december 2021. Innan dess ska alla filmer som ska finnas kvar flyttas över till Imagevault. De filmer som ska arkiveras ska även de laddas ner och vara arkiverade innan dess. Detta kräver att vi går igenom allt material som finns på Vimeo, laddar ner det som ska sparas och arkiverar det som inte längre ska finnas på miun.se. Det som fortfarande ska finnas kvar på miun.se ska laddas upp i Imagevault och textas. Filmer som ligger kvar på Vimeo efter 1 december 2021 kommer att raderas då vårt konto upphör.

YouTube

Innan den 1 december 2021 ska YouTube vara genomgången och rensad på gamla filmer. Filmer som fortfarande ska vara kvar på miun.se ska läggas över i Imagevault och de ska även textas. Undantagna är de nämnda i punkt 2. Filmer äldre än 5 år kommer automatiskt att rensas bort från YouTube från och med 1 december 2021. Vill du ha kvar filmen, ladda ner den och spara den i Imagevault.

Filmer som är nyare än 5 år måste läggas i en spellista. Ligger filmer inte i en spellista komer filmen att tas bort efter den 1 dec-21. Om alla filmer ligger i spellistor blir det enklare att rensa längre fram för då kan du se vilka filmer som är dina YouTube-filmer.

 

Var kan jag se vilka filmer vi har på www.miun.se?

 • Logga in på Siteimprove.
 • Klicka på "Policy" i vänstermenyn och välj sedan ”Mina policyer".
 • Policyn "Vimeofilmer" visar alla Vimeofilmer.
 • Policyn "Videofilmer" visar alla andra videofilmer, exempelvis de som ligger på YouTube.

Tips!

 • Spara ner filmen i 1080-format i stället för orginal. Du får då en film i samma kvalite som orginalet men filmen blir mindre i storlek och lättare att arbeta med.
 • När du gått in på sidan som filmen ligger på, växla över till Epi och öppna videoblocket. Där hittar du direktlänken till filmen på Vimeo/Youtube.

Webbteamet på Kommunikationsavdelningen

Bengt Nilsson

Webbkoordinator|Webbkoordinator

010-1427971

Lina Näsström

Kommunikatör|Communications Officer

010-1428991

Mats Johansson

Grafisk formgivare | Graphic Designer

010-1428497

Pelle Fredriksson

Kommunikatör|Communications Officer

010-1428348