”Sport är inte kul, men svenska damlandslaget i fotboll är fantastiska”

Mån 18 mar 2024 17:01

Minnet är ett såll, och mycket rinner liksom bara iväg. Men det finns sånt som inte lämnar. En doft, en slagdänga eller kanske ett citat. Det är de ljuspunkterna som vi vill ta fasta på i den här serien av medarbetarporträtt. Näst på tur är Lill Furudahl, bibliotekarie på biblioteket i Sundsvall.

woman standing by a book shelf

Man skulle kunna tro att en bibliotekarie går igång på böcker, men för Lill Furudahl handlar yrkesvalet om en helt andra passioner.
– Böckerna är sekundära, jag är ingen bokmal. Och läser jag så är det främst reportageböcker om mörker, krig och orättvisor. Däremot besöker jag gärna biblioteksbyggnader när jag är i andra länder. Det som fascinerar är, förutom att det ofta är storslagen arkitektur, själva idén med biblioteken, alltså demokratitanken. Alla kan komma och läsa och låna och lära sig nya saker helt gratis och utan motprestation. Det tycker jag är vackert och något vi måste värna om.

Plankar in på teatern

Sedan erkänner hon att nåväl, en och annan skönlitterär bok slinker nog ned ibland. Men de teman hon då väljer måste även de ha svärta i sig, som ”Jag for ner till bror” och de andra böckerna i Karin Smirnoffs mörka norrlandssvit.
– Just nu läser jag Stöld av Ann-Helén Laestadius. Och jag älskar kultur som musik och teater. Jag försöker planka in på publikrepen på teatern så ofta det går, säger hon.

Äpplen och gamla hus

För fem år sedan flyttade hon in i en gammal 1920-talsvilla i Sundsvall. Sedan dess har hon och hennes fru haft fullt upp med att varsamt renovera huset, något hon njuter av att göra. Det verkar vara lite så med Lill – att hon vurmar mer för den underliggande processen, det som bär upp och stödjer än det som syns utåt. Det är inte böckerna, det är biblioteken. Det är inte sporten, det är lagandan. Det är inte ett hus i toppskick, det är vägen dit.

När Lill Furudahl väljer sådant som har format och inspirerat henne blir det en demokratisk idé, en kamp, en älskad mormor, ett slags äpple och en levande symbol för systerskap och demokrati.

 

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-03-18