Filmer och lärobjekt
Läs om hur du får använda film i undervisningssammanhang.
Kommersiellt inspelade filmer kan vara svåra att få tillåtelse att visa, och kan kräva ekonomisk ersättning. Oftast ligger de ekonomiska rättigheterna hos ett produktionsbolag eller filmdistributör, som man då måste kontakta. Filmer och tv-program som ligger på öppna on-demand streamingtjänster, såsom SVTplay och liknande kan visas i utbildningssammanhang, men tänk på att dessa program oftast bara ligger ute en kortare tid.
Skolverket har en bra guide till hur man får använda film i undervisningssammanhang:
Skolverkets upphovsrättsguide om filmer, radio- och tv-program
Inom den akademiska världen finns det dock många fritt spridda, icke-kommersiella filmer att ta del av, så kallade lärobjekt. Lärobjekt, eller OERs (Open Educational Resourses) som de ofta kallas internationellt, är digitala resurser som delas fritt över nätet med hjälp av CC-licensiering. Lärobjekt kan tillverkas i vilket digitalt media som helst; filmer, Prezis, appar, PDFer, Powerpoints, quizzar etc. Ett CC-licensierat lärobjekt är det fritt fram att länka till, bädda in i lärplattformen och visa under föreläsningar.
Hitta filmer och lärobjekt som är fria att använda
Här hittar du ett urval av lärobjektssamlingar som finns på nätet. Du kan säkert hitta många fler. Kom ihåg att alltid kolla användarrättigheterna för allt material du vill använda i din undervisning.
Internet Archive är ett stort online-bibliotek med gratis böcker, filmer, musik, mjukvaror etc.
OER Commons är en stor OER community där du kan hitta tusentals lärobjekt i alla tänkbara ämnen och på alla olika nivåer.
OpenCulture är gratis media kopplat till kultur och utbildning. Här hittar du ljudböcker, e-böcker och filmer, men även kursmaterial och läroböcker.
Teachertube.com Här hittar du filmer, ljudfiler, bilder, dokument etc. delade från amerikanska skolor. Då det är ett väldigt stort arkiv kan det vara bättre att söka med ämnesord än att browsa de olika kategorierna. Dock är det material för alla nivåer av utbildning, så du kan vilja filtrera på College and University för att hitta lämpligt material.
TED talks är öppna föreläsningar inom alla tänkbara ämnen. De allra flesta TED talks är licensierade under CC-licens CC BY – NC – ND 4.0 International. Dessa är det fritt fram att sprida.
I UR access hittar du närmare 20 000 TV- och radioprogram från Utbildningsradion. Här finns både fria program och program som genom ett särskilt avtal får spridas till högskolor och universitet i Sverige. Du hittar UR access i bibliotekets databaslista.
YouTube EDU är en särskild kanal på Youtube för utbildningsmaterial. Kontrollera dock alltid licensieringen för en film innan du använder den, inte allt på Youtube är CC-licensierat (du kan dock filtrera din sökning att bara visa CC-material). De filmer som har Standardlicens för Youtube faller under vanlig upphovsrättslag, dvs. du måste fråga om lov för att få använda dem. Du får dock länka till sådana filmer i lärplattformen så att studenterna själva klickar in sig på dem och tittar, då privat uppspelning inte kräver tillstånd, men du får inte spela upp dem under en föreläsning.