Instruktioner till läraren
Ju mer tekniken integreras i våra liv och vår vardag, desto viktigare är det att få in samhällsperspektivet i teknikundervisningen eller teknikperspektivet i samhällsundervisning. Detta är ett försök att väva ihop matematik, teknik och samhällskunskap i ett och samma tema - artificiell intelligens.
Lektionsupplägg
Lektionerna kan med fördel utföras i ordning men de fungerar också som fristående lektioner.
- Lektion 1a:
En övergripande beskrivning av vad artificiell intelligens är. Passar inom alla skolämnen. - Lektion 1b:
Hur fokuserar vi på möjligheter och risker som kommer med artificiell intelligens. Passar inom Teknik eller Samhällskunskap. - Lektion 2a, 2b och 2c:
Handlar om hur artificiell intelligens fungerar. En enkel introduktion till matematiken och datatekniken bakom AI, med övningar för att fördjupa förståelsen. Passar bra i Teknik eller Matematik. - Lektion 3:
Handlar om etikfrågor inom AI. Passar bra i Teknik eller Samhällskunskap. - Lektion 4:
En praktisk övning i ”biohack” där eleverna får fundera kring människor, maskiner och det mittemellan. Passar bra i Teknik eller Samhällskunskap.
Förberedelser
För att du ska få en bra grund för att prata om ämnet AI rekommenderar vi att du lägger en halvtimme på att titta på följande 8 korta videos framtagna av Forskning.se. Filmerna är gjorda för vuxna men du kan själv avgöra om någon eller några av dem lämpar sig även för dina elever.
Koppling till läroplanen lgr 11 och lgr 22
I läroplanen (lgr11) står att läsa att skolans övergripande uppdrag är att arbeta med digitaliseringens betydelse för individ och samhälle: ”Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information. Utbildningen ska därigenom ge eleverna förutsättningar att utveckla digital kompetens och ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.”
Ur kursplanen i Teknik åk 4-6, lgr 22
Syfte: Undervisningen i ämnet teknik ska syfta till att eleverna utvecklar intresse för och kunskaper om tekniken som omger oss. Eleverna ska ges möjligheter att utveckla förståelse för att teknik har betydelse för och påverkar människan, samhället och miljön. På så sätt kan eleverna utveckla en teknisk medvetenhet och en förmåga att relatera tekniska lösningar och den egna användningen av teknik till frågor som rör hållbar utveckling. Undervisningen ska ge eleverna möjligheter att reflektera över teknikens historiska utveckling. Därmed får de bättre förutsättningar att förstå samtidens tekniska företeelser, hur tekniken och samhällsutvecklingen påverkar varandra samt hur teknik kan användas på ett ansvarsfullt sätt.
I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att använda ämnets begrepp och att utveckla kunskaper om hur tekniska lösningar används och fungerar. Genom att tekniska lösningar görs synliga och begripliga i undervisningen ges eleverna förutsättningar att orientera sig och agera i en teknikintensiv värld.
Undervisningen i ämnet teknik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla
- förmåga att reflektera över olika val av tekniska lösningar, deras konsekvenser för individen, samhället och miljön samt hur tekniken har förändrats över tid
Centralt innehåll: Teknik, människa, samhälle och miljö
- Konsekvenser av teknikval: olika tekniska lösningars för- och nackdelar för människa och miljö.
Kunskapskrav: Eleven ger exempel på tekniska lösningar och beskriver några av deras för- och nackdelar för individ och miljö samt hur de har förändrats över tid.
Ur kursplanen i Matematik åk 4-6, lgr 22
Syfte: Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla förtrogenhet med grundläggande matematiska begrepp och metoder och deras användbarhet.
Ur kursplanen i Samhällskunskap åk 4-6, lgr 22
Centralt innehåll: Hur digitala och andra medier kan användas ansvarsfullt utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.