Att identifiera idéer för utvecklingsarbeten
För att delta i HEaD-projektet krävs en idé om vad utvecklingsarbetet ska handla om. För majoriteten av utlysta arbeten tillämpas en ”Bottom-up” approach. Det vill säga vilka områden, möjligheter och utmaningar som arbeten ska adressera definieras av individuella lärare, lärarlag, ämnen, osv.
Även om det förmodligen finns många idéer om möjligheter och utmaningar bland lärare i verksamheten, kan det finnas ett behov att diskutera och inventera dessa idéer på ett systematiskt sätt. HEaD projektet har som ambition att stödja lärare och lärargrupperingar redan i denna fas. I det enklaste fall kan detta stöd ge möjligheten att bolla en befintlig idé.
Här finns det möjlighet att boka korta möten om HEaD-projektet.
Det går även bra att höra av sig till Sebastian Bader som är projektledare, via e-post.
För identifiering av nya idéer rekommenderar vi, och ger stöd för, kollegiala samtal. En möjlig utgångspunkt i detta är DigCompEdu, vilket är ett ramverk om pedagogisk digital kompetens (PDK) som utvecklades i uppdrag av Europeiska Kommissionen. Ramverket delar in pedagogisk digital kompetens i 6 olika områden och totalt 22 kärnkompetenser. Att reflektera om sin kompetensnivå kopplat till dessa områden (som individ eller grupp) kan öppna upp för vidareutveckling. Det kan till exempel handla om att identifiera goda exempel som man vill tillämpa i flera områden; att upptäcka områden som man jobbar väldigt lite med idag; eller identifiera vart det finns en stor spridning i kompetensnivån inom lärargruppen vilket möjliggör en kompetensspridning. Mer information om DigCompEdu, samt dess områden och kompetenser hittar du här! Det finns även ett självvärderingsverktyg som kan vara ett systematiskt stöd att bedöma sin kompetensnivå.
Du har även möjlighet att få stöd i idéinventeringsfasen i form av en workshop med personal från Pedagogisk utveckling på avdelningen för forsknings- och utbildningsstöd (FUS). Workshopen baseras på DigCompEdu, men kan anpassas efter behov. Vid intresse ta kontakt med oss via sebastian.bader@miun.se.