Pedagogiskt studentråd om aktivt lärande
Utvecklingarbetet har som syfte att starta ett pedagogiskt råd med fokus på aktivt lärande och digitala portfolios.
I ett tidigare utvecklingsprojekt (DISA, genomfördes under pilotomgången - se avslutade projekt) har regelbundna workshops genomförts med frivilliga studenter inom Kommunikations- och PR-programmet. Engagemanget har varit stort och studenterna har medskapat design och pedagogiskt upplägg i utvalda kurser. Studenterna själva framfört idén att få fortsätta vara delaktiga på ett mer övergripande plan i hur kurser planeras och genomförs med avseende på det pedagogiska upplägget. En sådan typ av pedagogiskt råd hoppas vi kan bidra till att öka det aktiva lärandet genom att hitta argument för närvaro och ökat aktivt deltagande bland de studenter där upplägget ännu möter ett motstånd (t ex de studenter som föredrar att inte delta vid undervisningstillfällen, alternativt enbart vill ha traditionella föreläsningar där den egna insatsen inte består i mer än att lyssna).
Studenterna som vi tidigare har arbetat tillsammans med i DISA poängterade att de lärde sig mer med ett aktivt lärande och de ville att fler ska förstå det pedagogiska upplägget med aktivt lärande. De menade också att ett tydligare fokus på aktivt lärande kan öka närvaron, bidra till en bättre sammanhållning mellan studenterna, samt även minska tidiga avhopp från utbildningen.
Projektmål:
- Starta ett pedagogiskt råd med lärarrepresentanter och studenter från olika årskurser på Kommunikations- och PR-programmet för fortsatt studentmedskapande och en plattare lärorganisation.
- I det pedagogiska rådet identifiera de läraktiviteter och lärsituationer som studenterna själva anser hjälper deras lärande, samt diskutera hur de anser att vi bör arbeta fortsättningsvis för att öka det aktiva lärandet och närvaron vid synkrona lärtillfällen.
- I det pedagogiska rådet identifiera digitala kompletterande verktyg som kan användas på campus och online för att öka det aktiva lärandet (t ex interaktion, dialog, problemlösning) och närvaron vid synkrona lärtillfällen.
- I det pedagogiska rådet testa och utvärdera ett verktyg för att under utbildningen arbeta med en digital portfolio, vilken efter examen kan fungera som en del av CV för ökad anställningsbarhet.
Fakta
Projektperiod
240108-251219