STUNS: STöd till Undervisande lärare kring Npf‑Studenter
Detta projekt syftar till att kartlägga, utveckla och samordna ett tekniskt och pedagogiskt utbildningsstöd, som gynnar både medarbetare på institutionen och alla studenter på vägen mot ett livslångt lärande.
Projektbeskrivning
Utifrån en allt snabbare växande studentgrupp inom högre utbildning med särskilda behov, framför allt med olika former av NPF-diagnoser (t.ex. ADHD och autismspektrumtillstånd), är det viktigt ur ett lika villkors-perspektiv att undervisningen bedrivs på ett sätt så alla studenter har möjlighet att tillägna sig den. Utifrån lärosätets skyldigheter att tillgängliggöra utbildning för alla, har varje enskild lärare ett stort pedagogiskt ansvar att bemöta alla studenter med rätt kunskap. För måluppfyllelse måste lärarna både ha rätt kunskaper om rådande förutsättningar hos denna stora studentgrupp, samt vara trygga i hur undervisningen behöver anpassas. Dessutom behövs kunskap om att dessa anpassningar gynnar alla studenter, där teknikstött lärande är ett centralt verktyg. Idag vittnar lärare om att de själva uppfinner lösningar på egen hand, vad som behöver anpassas och hur, utifrån en varierande kunskapsbild som den enskilde läraren besitter.
Status VT24
Under våren har vi arbetat med att strukturera upp projektet i form av arbetsuppgifter, omfattning och fördelning, samt gjort en ekonomisk kalkyl. Litteratursökningar har genomförts och omvärldsbevakning har gjorts för att se över det omgivande kunskapsläget kring projektets frågeställningar. Kartläggning och analys har påbörjats av de förutsättningar till lärarstöd som idag finns på Mittuniversitetet genom FUS och lika villkors ombud.
En enkät har arbetats fram i Netigate där vi i ett första skede samlar in rådande kunskapsläge och pedagogiska erfarenheter från undervisande personal vid Mittuniversitetet kopplat till denna studentgrupp. Enkäten riktar sig till undervisande personal vid institutionerna HOV, samt de som arbetar inom professionsutbildningarna socialt arbete, psykologi och lärarutbildningarna vid PSO och UTV. Enkätens utformning och innehåll har granskats av flera andra expertkompetenser kring både pedagogik, NPF och lika villkors-arbete. Data kommer vara insamlat i mitten av juni, och innan midsommar kommer en första avstämning av resultatet göras samt lägga en plan för vidare arbete med analysen efter sommaren.
Inom projektet kommer det att arbetas fram ett manus för möjlig publikation i en internationell tidskrift. I linje med detta har arbetet redan inletts i form av ett flertal arbetsmöten tillsammans med Jimmy Jaldemark (UTV) och Peter Mozelius (DSV) som kommer att sampublicera artikeln. Modellen kommer att utgå ifrån Action research och arbetsfördelningen i manusarbetet är utstakade.
Projektet STUNS har under våren också tagit sig in i det nybildade Centrumnätverket för Mittuniversitetets professionsutbildningar. Genom detta nätverk kommer målgruppen av tillfrågade deltagare både kunna breddas och fördjupas i vidare arbete.
Fakta
Projektperiod
240108-251219
Institutioner/avdelningar
Projektmedlemmar

