Från labb till mediebrus ‑ Mittuniversitetet och forskningskommunikation
Det första jubileumsseminariet av totalt åtta presenterar och problematiserar två centrala frågor kring forskningskommunikation: Varför ska man som forskare ägna sig åt forskningskommunikation? Hur når man ut i mediebruset? Seminariet leds av rektor Anders Fällström och prorektor Anna Olofsson.
Mittuniversitetet firar 20 år som universitet 2025. Som en del av firandet genomförs en serie jubileumsseminarier under året.
Detta seminarium livesänds från biblioteket på campus Östersund med publik på plats. Seminariet spelas även in för eftersändning. Det finns ett begränsat antal platser, men du får gärna sitta med i publiken - eller ta del av sändningen online!
Här kan du följa seminariet via Youtube
Att kommunicera forskning är för de flesta forskare en självklarhet. Forskningens kumulativa karaktär, att den bygger på tidigare teori och empiri, eller förhåller sig till dessa, förutsätter att man som forskare förmedlar sin forskning till andra. Det kan göras på många olika sätt men det vanligaste nu för tiden är genom vetenskapliga publikationer i form av artiklar, bokkapitel och böcker.
Samtidigt finns det en nyfikenhet och en önskan att få ta del av forskningens resultat utanför akademin vilket nu också formaliserats inom ramen för Öppen vetenskap. Öppen vetenskap är ett EU-initiativ som stipulerar öppen tillgång för allmänheten inte bara när det gäller forskningens resultat utan även sådant som forskningsdata, metoder och lärarresurser.
En del som vi i Sverige valt att inte betona så mycket i arbetet med att öppna upp vetenskapen är just forskningskommunikation och hur forskare kan nå ut med sin forskning till en bredare publik. För trots att det finns en nyfikenhet och önskan om att få ta del av forskningen är det inte alltid lätt att få mediernas uppmärksamhet eller att veta hur man som forskare ska göra för att kommunicera. Det är inte heller säkert att man som forskare ser poängen med att lägga tid och kraft på en bredare forskningskommunikation.
Seminariet tar avstamp i ett föredrag av Björn Fjaestad med rubriken:
Varför medierna rapporterar om forskning så som de gör
Ett föredrag om forskarkritik mot nyhetsmedierna, mediernas samhällsuppgifter, journalistisk kritik mot forskare, egenskaper som ger nyhetsvärde, forskares och journalisters motsatta informationsnormer, samt mediernas negativa sidor.
Björn Fjæstad, adj. professor i forskningskommunikation vid MH/Miun 1993–2009 och hedersdoktor vid Mittuniversitetet sedan 2010, ordförande i RCR:s referensgrupp 2010–2019, jubeldoktor vid Handelshögskolan 2024. I botten är han civilekonom och docent i ekonomisk psykologi och har även varit vd för tidskriften Sans och chefredaktör för Forskning & Framsteg.
I det efterföljande panelsamtalet medverkar Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet och Ronney Wickzell, presskommunikatör vid Mittuniversitetet samt projektledare för universitetets satsning att ge forskare tid i sin tjänst för att få utrymme att kommunicera forskning.
Seminarieserien under jubileumsåret 2025 omfattar åtta seminarier där det lyfts en bredd av ämnen som berör universitetet, bland annat forskningskommunikation, utbildningspolitik, forskningspolitik, samverkan och AI. Inbjudna gäster, från omvärlden och från Mittuniversitetet, ger korta föredrag och möts sedan upp i ett panelsamtal kring ämnet.