Digital föreläsning Motivation för lärande – en kraftsamling för alla skolans aktörer
Minst 25% av eleverna i gymnasieskolan fullföljer inte sina studier, där elevers bristande studiemotivation anges som en av de viktigaste orsakerna till detta. Välkommen till en föreläsning med Lena Boström, professor i pedagogik, och Göran Bostedt, docent i statsvetenskap och lektor i pedagogik.
Dag och tid: 26 september kl. 15–16.30 med paus och frågestund
Plats: Zoom, länk skickas ut efter anmälan.
Ämne: Pedagogik
Målgrupp: skolpersonal i alla årskurser, max 500 uppkopplingar
Föreläsningens innehåll
- Ger en sammanfattning av fem års forskning om motivation i skolan utifrån elevers, lärares, rektorers och elevhälsopersonals uppfattningar om studiemotivation.
- Lena och Göran länkar studiemotivation didaktiska förhållningssätt, metoder och arbetssätt i skolan.
- De ger slutsatser om hur och vad som främjar studiemotivation hos eleverna.
Förberedelser inför föreläsningen
Du behöver en latop som du eventuellt kopplar till en TV, smartscreen om ni sitter i en grupp.
Vi har en begränsad möjlighet att hjälpa till med tekniska frågor men koppla upp ca 10 minuter innan föreläsningen om ni vill testa ljudet dvs. kl. 14.50.
Om Lena Boström och Göran Bostedt
Om Lena Boström
Lena är verksam professor i pedagogik vid institutionen för utbildningsvetenskap vid Mittuniversitetet. Hennes huvudsakliga forskningsområden är pedagogikens kärnfrågor; undervisning och lärande, främst i en praktiknära kontexter. Däri innefattas lärares ledarskap, lärmiljöer, specialpedagogik, allmändidaktik och ämnesdidaktik specifikt svenskämnet. Övriga forskningsområden handlar om skolutveckling i regionala perspektiv, ungdomars utbildning- och bildningsperspektiv samt skolledarskap i vid bemärkelse samt utvärderingar.
Om Göran Bostedt
Göran Bostedt är docent i statsvetenskap och universitetslektor i pedagogik vid institutionen för utbildningsvetenskap vid Mittuniversitetet. Hans forskningsintressen omfattar kritisk policyanalys, maktstudier, lärande och didaktik. Även skolutveckling, skolledarskap samt lärarbristen är områden av intresse.