ForskarFredag i Östersund

Spara favorit 12 aug augusti 2019
Forskarfredag 2019 Storsjöteatern

ForskarFredag arrangeras under den sista veckan i september. Fredagen den 27 september är du välkommen till Storsjöteaterns foajé på en afterwork. Du får lyssna till den senaste forskningen samtidigt som du har möjlighet att köpa mat och dryck i baren. Välkommen!

27 september - afterwork på Storsjöteatern 

Välkommen till Storsjöteaterns foajé kl. 16.00 -18.00! Där får du lyssna till en spännande mix av vår forskning - alltifrån Hur vi egentligen fattar vi beslut tillsammans och vad man tar med sig vid en brand. Konferencier för evenemanget är Fredrik Alverland, känd radioröst från P4 Jämtland. 

Program - under uppdatering

Hur fattar vi beslut tillsammans? 

Pär Löfstrand, forskare i psykologi

Vad påverkar en beslutsfattande grupp och vad händer i en beslutsfattande grupp som är mer eller mindre tävlingsinriktad? Agerar kvinnor och män olika i beslutsfattande situationer samt andra genusaspekten på gemensamt beslutsfattande? Pär studerar olika socialpsykologiska aspekter av beslutsfattande. Ta del av Pers spännande studier! 

Från flygskam till livsskam

Torbjörn Skytt, tekn. lic Ekoteknik

På medeltiden kunde förmögna människor genom avlatsbrev köpa sig ”frälsning” och sona sitt syndiga leverne. Är vi nu på väg mot samma slags fenomen, där den som är rik kan ”klimatkompensera” sina synder, köra elbil och installera solpaneler och därmed nå rent samvete, medan den som inte har råd kommer framstå som klimatsyndare? Skytt iklär sig rollen av St Pär som med stöd av en klimatbalansberäkning dömer vem som får träda in genom pärleporten och vem som förpassas till hissen till fördömelsen. 

Vad tar du med dig när det brinner runt knuten?

Linda Kvarnlöf, forskare i sociologi

Sommaren 2018 fick 100-tals privatpersoner lämna sina hem när skogsbränderna drog fram. Att lämna sitt hem under sådan dramatik väcker svåra frågor.  Vad tar jag med mig? Vart ska jag ta vägen? Kommer jag någonsin att komma hem igen? Linda Kvarnlöf delar med sig av berättelser från intervjuer med människor som drabbades av skogsbränderna sommaren 2018.

Hur ser turismmarknadsföringen ut ur ett genusperspektiv?

Kristin Godtman-Kling, doktorand turismvetenskap, forskningscentret ETOUR
Mer information kommer i augusti.

Övriga medverkande:

Forskare från Sports Tech Research Centre samt Nationellt Vintersportcentrum
Folkuniversitetet