Tove Luksepp, vinnare av Design Open 2018

Tove Luksepp är 18 år och går tredje året på Estetiska programmet med inriktning estetik och media på Storsjögymnasiet i Östersund.

På fritiden gillar hon friluftsliv och att vara aktiv. I årets upplaga av Design Open gick uppgiften ut på att komma med roliga, snygga och spännande förslag på hur människor i alla åldrar, och med olika funktionsförmågor, kan lockas att röra sig mer. Förstapriset kammade Tove hem med implantatet BMI, Brain – Machine Interference. 

Grattis till vinsten! Hur känns det?
Det känns jättebra! Och det känns extra roligt att juryn tog till sig mitt aningen mer futuristiska koncept.

Berätta lite om din idé och ditt tävlingsbidrag?
Det hela började med att vi i klassen pratade om att koppla ihop människor med maskiner. Senare i en diskussion med min lärare kom idén om att ta hjärnimplantat, något som redan existerar, och utveckla det vidare till något som kan användas för att locka människor till att vilja röra på sig mer.

Du blev vald till vinnare av totalt femtio bidrag, varför tror du att just ditt bidrag vann?
I dagsläget läser jag media, och jag tror att en av anledningarna till att mitt bidrag vann är hur jag valde att formge rapporten, mitt tävlingsbidrag. Vi får läsa mycket om hur man paketerar och presenterar material, och jag jobbade med färgerna och mycket med att försöka göra själva läsningen lättillgänglig. Presentationen av en idé är jätteviktig!

Varför valde du att skapa ett bidrag till Design Open?
Min lärare anmälde vår klass till denna tävling. Vi fick åka ner till Sundsvall för en ”kick-off” där vi hade en intressant föreläsning med en jätteinspirerande talare. Det fick mig att börja spåna på idéer och skissa direkt!

Vad har varit roligast/mest lärorikt under hela tävlingsprocessen?
Det roligaste under hela tävlingen var att få ihop allt material för att sedan kunna presentera det. Att först ha en idé, som sedan ska gå från idéstadiet till någon slags fungerade produkt tycker jag var väldigt lärorikt och roligt! Att samla bakgrundsfakta, och undersöka om något faktiskt är möjligt har varit väldigt givande. Jag har också lärt mig väldigt mycket om hur hjärnan fungerar tack vare all min research till mitt tävlingsbidrag.

Skulle du rekommendera andra att vara med och tävla i Design Open?
Absolut! Jag skulle rekommendera andra att vara med i Design Open för att det är sällan man får chansen att genomföra ett så pass stort projekt, och att få generera en idé utifrån ett givet tema som vi har gjort i denna tävling. Att få göra detta tillsammans i klassen har varit väldigt roligt och givande.

Är du intresserad av design? Läs mer om våra utbildningar Industridesign och Grafisk design!