Hallå där Ann, ny doktor i omvårdnad!

Tor 18 jan 2024 15:51

I mitten av december blev Ann Ekdahl doktor i omvårdnad efter att ha försvarat sin avhandling om kvinnor med svår kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL). Nu vill vi veta lite mer om livet efter disputationen.

Kvinna står framför en stenmur.

Hur känns det att vara doktor?

– Det känns på så sätt att jag har fått ett formellt bevis på att jag har mer kunskap än tidigare inom mitt ämne och specifikt kunskapen inom ramen för min avhandling. Det känns bra personligen för min självkänsla och självförtroende såklart. Vidare känns det roligt att nu äntligen ha ”körkortet” som forskare.

– Det känns också spännande och jag ser fram emot att kunna få bidra till forskarsamhället och att göra nytta som bidrar till andra människors hälsa och välbefinnande. Jag känner mig fortfarande nyfiken och redo för nya utmaningar trots att jag nyss avslutat en lång utbildning och det känns bra att ha energi.

Vad står på din akademiska dagordning?

– På min dagordning står det 100% undervisning just nu. Jag tycker mycket om att undervisa, utveckla, planera, samarbeta med studenter och kollegor. Jag önskar att alla som disputerat bör få viss forskningstid per automatik, så det saknar jag.

– Jag ska gå handledarutbildning på forskarnivå och gå kursen pedagogisk portfölj under 2024.

– Samtidigt, på min akademiska dagordning står det; Att söka forskningssamarbeten genom att boka möten och möta potentiella samarbetspartners, göra ”reklam” för mig själv via mejl och informella samtal, att söka anslag och stipendier för att kunna åka på konferenser och presentera min forskning. Drömma om att få ett meningsfullt större forskningsanslag och delta i en nationell/internationell forskargrupp.

Vad gör du en ledig dag?

– En ledig dag är jag gärna ute i naturen och åker skidor, vandrar eller cyklar. Kombinerar detta gärna med vänner eller familjen. Efter att ha fått vara ute en dag äter jag gärna god mat och dricker ett glas vin till.

Sidan uppdaterades 2024-01-19