Stort genomslag för rapport om ungas psykiska hälsa

Mån 29 apr. 2024 08:11

”Det var kanske lite oväntat att vi skulle få besök av en riksdagsledamot som sitter i utbildningsutskottet och som tyckte att vår rapport är viktig” säger Katja Gillande Gådin, professor i folkhälsovetenskap.

Kollage med tre runda porträttbilder med två kvinnor och en man bredvid en framsida av en tryckt rapport.

I slutet av januari släppte Katja Gillander Gådin, Albin Dahlström och Heléne Dahlqvist den populärvetenskapliga rapporten ”Ungas psykiska hälsa och utsatthet för våld och trakasserier”. Rapporten bygger på en studie gjort i samarbete med Länsstyrelsen Västernorrland och Region Västernorrland.

– I början var det ett större intresse för rapporten i media utanför vårt län, något som förvånade oss eftersom rapporten handlar om elever just i Västernorrland. Men så småningom växte intresset och vi fortsätter att presentera våra resultat i en mängd olika sammanhang, säger Katja Gillander Gådin.

– Det är viktigt att frågorna uppmärksammas och att allmänheten blir mer medvetna. Men vi vill främst nå alla som arbetar med ungdomar och förstås deras föräldrar eller vårdnadshavare, säger Albin Dahlström.

Stort genomslag i media

Rapporten har fått stort genomslag över hela landet det har hittills blivit ett drygt trettiotal artiklar, notiser, intervjuer, nyhetsinslag och facbeookinlägg från så skilda aktörer som Tidningarnas Telgrambyrå, Forskning.se, SVT, Tidningen elevhälsan och Polisen i Medelpad.

– Det här forskningsämnet berör ofta och brukar få medial uppmärksamhet. Vi är glada över att vi producerat en populärvetenskaplig rapport som gör forskningen lättillgänglig för alla, säger Heléne Dahlqvist.

Forskarna har presenterat resultaten i många olika sammanhang. Bara den senaste tiden har de presenterat resultaten vid följande arrangemang:

  • Den 23 april föreläste Heléne för föreningen Mäns kommunala nätverk – en blandning av skola, poliser, kommunala utvecklare och samordnare för brottsförebyggande arbete.
  • Den 25 april presenterade Katja och Heléne rapporten för Jämställdhetsmyndighetens Generaldirektör Lena Ag med en delegation från Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelsen på ett möte om Mittuniversitetets jämställdhetsintegreringsuppdrag.
  • Den 25 april föreläste Albin för Länsstyrelsernas nationella nätverk för Brottsförebyggande – elevhälsopersonal, rektorer, poliser och flera samordnare för brottsförebyggande arbete deltog.

Forskningen om frågorna fortsätter

Studien som gjordes har genererat ett stort dataunderlag som forskarna kommer analysera och skriva vetenskapliga artiklar utifrån.

– Tre av artiklarna i Albins doktorsavhandling kommer att använda dessa data och Heléne och jag samarbetar med olika forskare kring flera olika artiklar. De är ett omfattande material så det finns möjligheter för många olika infallsvinklar och analyser framöver, säger Katja.

Rapporten: Ungas psykiska hälsa och utsatthet för våld och trakasserier

Mittuniversitetets nyhet om rapporten: Alarmerande skillnader mellan tjejers och killars psykiska hälsa

Sidan uppdaterades 2024-04-29