Pulsmätningarna 2024
Arbetsmiljön på HOV har undersökts via pulsmätningar sedan ett drygt år tillbaka. Ett tydligt mönster är att arbetsbelastningen är mest betungande i slutet av höstterminerna.
Nu har pulsmätningarna av vår psykosociala arbetsmiljö pågått i drygt ett år. Till en början gick undersökningen ut till samtliga medarbetare i mitten av varje månad men sedan en tid genomförs undersökningen varannan månad; februari, april, juni, augusti, oktober och december. Jag inser att det ibland kan kännas lite tradigt att fylla i undersökningen vid så många tillfällen men tanken är att det endast ska ta några minuter att fylla i enkäten.
Pulsmätningarna är, tillsammans med den stora undersökningen av den psykosociala arbetsmiljön vid Mittuniversitetet, viktiga instrument i vårt arbete med att bibehålla en bra arbetsmiljö vid institutionen och att göra vår arbetsmiljö ännu bättre. Genom att resultaten ger en bild av arbetsmiljön över tid så är det även möjligt att se hur arbetsmiljön förändras beroende på olika förändringar i vår verksamhet.
Diagrammet beskriver hur arbetsbelastningen har upplevts vid HOV under olika mättillfällen under drygt att års tid från november 2023 till december 2024. Ju högre värde, desto mer upplevs arbetsbelastningen som acceptabel. Ett mönster som går att urskilja är att arbetsbetsbelastningen uppfattas som mest betungande (minst acceptabel) i slutet av höstterminerna.
Under det dryga året som gått sedan mätningarna startade så har resultaten använts i analyser och diskussioner av vår arbetsmiljö. Dessa analyser och diskussioner har också lett fram till ett antal åtgärder och aktiviteter för att utveckla arbetsmiljön generellt vid HOV och för vissa kategorier. Ett exempel på en mer generell åtgärd är inköpen av träningsutrustning och pingisbord till hus K i Östersund och till hus D i Sundsvall.
Utan att i detalj gå in på vilka grupper som arbetat med vad så kan det nämnas att det har genomförts diskussioner och åtgärder för att försöka förbättra hur vi bemannar våra utbildningar. Det har även genomförts intervjuer och diskussioner med kategorier av medarbetare som har upplevt sin arbetsmiljö som lite mer problematisk än andra. Något ämne har infört regelbundna avstämningsmöten för att på så vis försöka stärka samhörigheten mellan medarbetare.
Avslutningsvis vill jag uppmana samtliga medarbetare att fortsätta att fylla i våra undersökningar av arbetsmiljön även framöver. Det är förstås frivilligt att besvara dessa men ju fler som besvarar enkäterna, desto bättre bild får vi av den psykosociala arbetsmiljön vid institutionen och desto mer relevanta åtgärder och aktiviteter kan vi införa för att utveckla vår arbetsmiljö.
Vänligen / Micke