Designdagen 2025 – från idé till samhällsförändring
Den 27 maj samlades en mångfald av röster från designfältet till Designdagen 2025 – ett årligt nav för diskussion, utforskande och visuell gestaltning vid Mittuniversitetet. Dagen formade en plattform där idéer, forskning och praktik möttes i inspirerande föreläsningar, vernissage och dialog.
Kristina Brink, proprefekt vid Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (NDH), välkomnade de omkring 100 deltagarna och betonade vikten av samverkan mellan utbildning, forskning och praktik. Därefter tog professor Per-Olof Hedvall tillsammans med adjunkt Mikael Becker vid och presenterade hur universell utformning är en grundpelare i designmiljön på universitetet.
– Designdagen är viktig eftersom den visar hur design inte bara handlar om estetik eller formgivning, utan om hur vi utformar samhället på inkluderande, hållbara och innovativa sätt. Det är alltid lika inspirerande att ta del av den mångfald av perspektiv som våra medverkande bidrar med, säger Per-Olof Hedvall.
Från kroppsideal till innnovationskraft
Förmiddagen fortsatte med föreläsningar där alumnen Joel Wallin presenterade sitt examensarbete som genom bokformgivning utmanar rådande kroppsideal. Han diskuterade design som ett kritiskt verktyg för att påverka normer och skapa nya sätt att kommunicera identitet och kroppslighet.
Industridesignern Stina Juhlin berättade därefter om användarcentrerad design och hur UX-processer kan bidra till säkrare och mer tillgängliga produkter. Emil Erdtman från Certec, Lunds universitet, avslutade förmiddagen med en inblick i hjälpmedelshistorien – från Permobil till läskameran Magnivision – och reflekterade över varför innovationskraften i området verkar ha avtagit.
Sopor och serieteckningar
Efter lunch breddades perspektiven ytterligare. Tecknaren Robert Nyberg och Semra Sahin Haglund, doktorand i rehabiliteringsteknik och design, höll ett samtal om serieteckningens kraft som kommunikationsform för forskningsresultat – i detta fall om normer kring bäckenbottenhälsa och vårdens bemötande. Anna-Sara Fagerholm, doktorand i rehabiliteringsteknik och design, belyste avfallsproblematik och hur design kan vara en nyckel till ökad återvinning, medan Linda Thompson, doktorand i konstnärlig gestaltning, tog åhörarna med till den industrialiserade Nämforsens vattenlandskap, där hennes konstnärliga forskning utforskar dokumentärfotografiskt berättande av en plats förändring. De tre doktoranderna gestaltade också sin forskning i Kulturmagasinets programsal genom film, affischer och installationer.
Välbesökt vernissage
Senare under eftermiddagen presenterade designstudenterna sina examensarbeten genom korta presentationer och samtal, följt av en välbesökt vernissage på Kulturmagasinet. Besökarna fick ta del av verk som visade på både djup och bredd i årets examensprojekt – från hållbar produktutveckling till visuella identiteter med starkt samhällsengagemang. Dagen avslutades med ett designmingel på Clarion Hotel i samarbete med föreningen Svensk Form Västernorrland.
Designdagen 2025 är en del i Mittuniversitets 20-årsfirande. Dessutom passade man på att fira de två designutbildningarna som funnits lika länge. Kandidatprogrammet Grafisk design startade 2004 och kandidatprogrammet i Industridesign startade 2005.