Lokal upphandling för omställning mot ett hållbart livsmedelssystem

Tis 21 nov. 2023 11.05–11.25
Sundsvall
Lägg till i din kalender

Projektet "Lokal upphandling för omställning mot ett hållbart livsmedelssystem" har undersökt hur offentlig upphandling kan användas som ett verktyg för att nå Västernorrlands regionala hållbarhetsmål. Henrik Haller, Mari Kjellberg och Linnea Byström presenterar projektets resultat.

Höbal

Vår mat och livsmedelsproduktion är av betydande vikt för ett hållbart samhälle. Runt om i landet hanterar regioner och kommuner stora volymer livsmedelsinköp, men trots ett fokus på ekologiskt sortiment är andelen lokalt producerade livsmedel fortfarande låg.

Projektet har undersökt hur offentlig upphandling kan användas som ett verktyg för att nå Västernorrlands regionala hållbarhetsmål. Projektet har tagit fram en modell för vad Härnösands kommun – och i förlängningen andra kommuner i Sverige, kan göra för att öka andelen råvaruinköp från lokala livsmedelsproducenter och därigenom bland annat minska sitt koldioxidavtryck och bidra till den lokala och nationella självförsörjningsgraden.

 

Presentatör: Henrik Haller och Mari Kjellberg, Mittuniversitetet samt Linnea Byström, Härnösands kommun.

I samverkan med: Härnösands kommun

Sal: C306, campus Sundsvall

Delta digitalt via Zoom

Projektsida för Lokal upphandling för omställning mot ett hållbart livsmedelsystem


Sidan uppdaterades 2023-11-15