Hej forskare!

Spara favorit 24 jun juni 2019

Hej och välkommen till oss på Mittuniversitetet! Här jobbar våra studenter och forskare varje dag med att söka kunskaper som kommer till nytta i livet och i världen. På den här sidan berättar vi om vad forskning är, varför det är viktigt och visar dig hur du själv kan börja forska.

Vad gör en forskare?

En forskare söker efter kunskap och vill hitta lösningar på olika problem. Det kan till exempel handla om hur vi människor kan ta hand om miljön på bättre sätt, hur vi ska bota sjukdomar eller uppfinna nya prylar som gör livet lättare och roligare. Vilka problem skulle du vilja forska fram lösningar på?

Hej Enkeleda!

Enkeleda_Balliu_labb

Vad forskar du om?
Jag forskar inom fotonik, vilket innebär att jag bland annat utvecklar laserstrålar som är 10-100 gånger starkare än en vanlig laserpekare.

Varför är det viktigt att det forskas om?
Med laser kan man skära i olika material. Det är viktigt i många stora industrier. Min forskning handlar också om att kunna trycka elektronik på papper. Det är bra för klimatarbetet i framtiden.

Varför blev du forskare?
För att jag älskar att lära mig mer och mer om nya spännande saker.

Hur gör du när du forskar?
Jag blandar att läsa mycket med att vara kreativ och experimentera. Det är viktigt att inte ge upp i första taget. Ibland krävs det att jag försöker flera gånger innan jag når fram.

Vad ville du själv bli i framtiden när du var barn?
Jag har alltid älskat teknik, men när jag var liten ville jag nog bli konstnär. Att vara kreativ har jag även med mig i mitt arbete som forskare, och jag kan fortfarande måla på min fritid, så det är jättebra!

Vem kan bli forskare?
Alla kan bli forskare! Det som behövs är att du är nyfiken och tycker om att lära dig nya saker. Att vara forskare ger också stora möjligheter att få resa runt i spännande länder och träffa andra forskare.

Vilka utmaningar tycker du är viktigast att framtidens forskare tar sig an?
Jag tycker det är viktigt att tänka på miljön. Både att vi forskar om saker som kan hjälpa miljön, men också att forskningen är miljövänlig i sig. Sen är det viktigt att jobba för att forskning ska vara för alla.

Hej Katarina!

Professorn pratar digitalisering med tjejer på mellanstadiet

Digitaliseringsprofessorn Katarina Gidlund pratar om digitalisering med mellanstadietjejerna i GeekGirlMini Sundsvall. Vad är digitalisering? Vad skiljer digitalisering från industrialisering? Kan en vara med och förändra världen med en chokladrobot?

Testa experiment

Vad händer i påsen?

Gör en lysande namnskylt (av Geek Girl Mini i Sundsvall med lärare från Mittuniversitetet)