Läs en artikel om Enkeleda som forskar om fotonik. Men vad innebär det egentligen?

Enkeleda_Balliu_labb

Vad forskar du om?

Jag forskar inom fotonik, vilket innebär att jag bland annat utvecklar laserstrålar som är 10-100 gånger starkare än en vanlig laserpekare.

Varför är det viktigt att det forskas om?

Med laser kan man skära i olika material. Det är viktigt i många stora industrier. Min forskning handlar också om att kunna trycka elektronik på papper. Det är bra för klimatarbetet i framtiden.

Varför blev du forskare?

För att jag älskar att lära mig mer och mer om nya spännande saker.

Hur gör du när du forskar?

Jag blandar att läsa mycket med att vara kreativ och experimentera. Det är viktigt att inte ge upp i första taget. Ibland krävs det att jag försöker flera gånger innan jag når fram.

Vad ville du själv bli i framtiden när du var barn?

Jag har alltid älskat teknik, men när jag var liten ville jag nog bli konstnär. Att vara kreativ har jag även med mig i mitt arbete som forskare, och jag kan fortfarande måla på min fritid, så det är jättebra!

Vem kan bli forskare?

Alla kan bli forskare! Det som behövs är att du är nyfiken och tycker om att lära dig nya saker. Att vara forskare ger också stora möjligheter att få resa runt i spännande länder och träffa andra forskare.

Vilka utmaningar tycker du är viktigast att framtidens forskare tar sig an?

Jag tycker det är viktigt att tänka på miljön. Både att vi forskar om saker som kan hjälpa miljön, men också att forskningen är miljövänlig i sig. Sen är det viktigt att jobba för att forskning ska vara för alla.