Samordnare för nyanlända och flerspråkiga elever
Nätverket möjliggör samverkan och erfarenhetsutbyte mellan samordnarna och fungerar som ett stöd i deras arbete med att leda, följa upp och utvärdera arbetet med insatser kring nyanlända och flerspråkiga elever.
Syfte och bakgrund
Syftet med nätverket är att möjliggöra samverkan och erfarenhetsutbyte mellan samordnarna samt att fungera som ett stöd i deras arbete med att leda, följa upp och utvärdera arbetet med insatser kring nyanlända och flerspråkiga elever. En viktig utgångspunkt för nätverket är också hur detta arbete kan ske på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Bakgrunden till detta nätverk är att regeringen har gett Skolverket i uppdrag att genomföra insatser för att stärka huvudmännens förmåga att erbjuda nyanlända elever och elever med annat modersmål än svenska en utbildning av hög och likvärdig kvalitet. Som ett led i detta erbjuder Skolverket samtliga skolhuvudmän i Sverige att utse en samordnare vars roll är att stödja och representera huvudmannen i det lokala arbetet för nyanlända elever och flerspråkiga elever. Dessa samordnare har möjlighet att delta i vårt nätverk och har även tillgång till olika former av stödmaterial från Skolverket. Varje år arrangerar Skolverket även en konferens för samtliga nätverk och samordnare i landet.
Samordnarna i nätverket har olika bakgrund och olika befattningar. Några arbetar som lärare med särskilda uppdrag, andra är verksamhetsutvecklare, ansvariga för modersmålsenheter/mottagningsenheter eller har andra liknande tjänster.
Nätverksträffar
Från och med våren 2021 kommer vi att gå ihop med det nätverk som Högskolan i Gävle har. Detta innebär möjlighet till nya perspektiv i vårt så viktiga utbyte av erfarenheter, kunskaper och konkreta förslag på hur man kan arbeta med nyanlända och flerspråkiga elevers lärande. Nätverket träffas ca 5-6 ggr/år.
Anmäl ny deltagare till nätverket!
Vill du veta mer och kanske anmäla en ny deltagare till nätverket, kontakta Anna Östlin Brismark.