"Upplägget med att skolledarrollen var en röd tråd genom alla tre år tilltalade mig särskilt"

I Rektorsprogrammet fokuseras det på att skapa en trygg yrkesidentitet, ges förutsättningar för att bli en god ledare och framgångsrik organisationsbyggare i den komplexa värld som skolan utgör. Läs om hur Martin Svensson, biträdande rektor på Östermalmsskolan i Stockholm, upplevde utbildningen.

Rektor Martin Svensson

Sök rektorsprogrammet senast 29 oktober!

 

Varför ville du läsa rektorsprogrammet och vad hade du för förväntningar?

Jag jobbade redan som biträdande rektor sen en tid tillbaka och kände mig övertygad att jag hittat rätt i min yrkesroll och ville därför genomföra rektorsprogrammet för att bli rektor så småningom.

Jag förväntade mig en utbildning som skulle ge mig en bra grund att luta mig på samt att bygga ett nätverk med personer som jag kunde dela tankar, frågeställningar och idéer med, vilket också infriades.

Vad var de bästa med rektorsprogrammet?

Att få kliva in i ”Rektorsbubblan” under internaten och bara ägna sig åt djupdykning inom olika områden. Stänga av arbetet för en stund och bara få ägna sig åt sina egna studier tillsammans med andra likasinnade är mycket värt. Samtidigt är verkligen få förunnat att kunna koppla ihop sitt arbete i skolan med studier.

Varför valde du att söka till Mittuniversitetet?

Jag var nyfiken på hur skolledarrollen såg ut i andra delar av landet än bara Stockholm. Jag såg en möjlighet att skapa ett alternativt nätverk med input utifrån andra infallsvinklar än kanske de vi har här i Stockholm.

Jag kan varmt rekommendera att söka rektorsprogrammet utanför sitt geografiska område för att få en bild av hur skolledarrollen ser ut i andra delar av landet.

Vad tyckte du om programmets upplägg?

Upplägget tilltalade mig särskilt med att skolledarrollen var en röd tråd genom alla tre år. Det sydde ihop utbildningen på ett bra sätt tycker jag. Internaten hade alltid ett tydligt upplägg och det kändes alltid lika kul att få kliva in i ”rektorsbubblan” några dagar.

Föreläsare är alla olika och ibland kunde kvaliteten på föreläsningarna variera. Men upplägget med att jobba i grupper och få nya infallsvinklar var otroligt berikande.

Har du nytta av utbildningen i din vardag? 

Utbildningen gav mig precis det jag behövde i mitt yrkesutövande. Rollen som organisationsbyggare tycker jag själv är intressant och det var därför extra kul att det var mycket fokus på det. Juridiken var också skönt att få en bra ingång på även om det är färskvara och texterna förändras så lärde man sig en metodik hur man kan luta sig mot juridiken i sin vardag.

Jag kan varmt rekommendera att söka rektorsprogrammet utanför sitt geografiska område för att få en bild av hur skolledarrollen ser ut i andra delar av landet.

Lär mer på miun.se/rektorsprogrammet