Anders Södergren om skidåkning och plugg | 2010 |

På Campus Östersund är vi bortskämda med att se världseliten inom längdskidor. De tentapluggar, löptränar, tar en fika, åker rullskidor, pluggar lite till…. Ingen rast ingen ro. För några år sedan var Anders Södergren en av dem.

anders_sodergren_at_2010_winter_olympics_cropped.jpg

– I Östersund fanns den perfekta möjligheten att plugga samtidigt som jag satsade på skidåkningen. Vi hade otroligt bra träningsmöjligheter på och i närheten av campus. Dessutom var skolan väldigt tillmötesgående och kunde flytta tentor på grund av träning eller tävling, berättar Anders.

Att kombinationen av studier och skidåkning fungerade bra visar Anders många framgångar i spåret. Bronset i stafett vid OS i Turin 2006 och guldet i stafett vid OS i Vancouver 2010 är bara två av många fina prestationer.

När Anders läste vid Mittuniversitetet hade Nationellt Vintersportcentrum inte vuxit till sin nuvarande styrka, men fanns ändå som en bra stödfunktion. Det var en stor fördel för honom och de andra skidåkarna att kunna göra alla tester på hemmaplan och slippa lägga tid på ännu fler resor.

– Att ha möjligheten att studera samtidigt som man satsar på skidåkning skapar en trygghet för framtiden. Vem som helst kan skada sig och då är det bra att ha en utbildning i ryggen. Vi var ett bra gäng på min tid, som pluggade hårt när vi var i skolan och tränade hårt när vi var i spåret. Man blev helt enkelt väldigt effektiv, avslutar Anders.