Infrarött ljus avslöjar ytliga hemligheter
Med en speciell kamera som mäter infrarött ljus kan elektronikforskaren Benny Thörnberg samla in och analysera information om till exempel väglaget. Den här tekniken har redan lett till att en mobil väglagsmätare för fordon har tagits fram, men användningsområdena är fler än så.
Förrädiska snö- och isbeläggningar kan vara livsfarliga när det leder till halka på vägarna eller nedisning av flygplan och vindkraftverk. För att göra trafikväglaget säkrare påbörjade därför Mittuniversitetet redan för drygt tio år sedan forskning där väglaget analyserades med hjälp av infrarött ljus. En mätare som kan placeras direkt på fordon har sedan dess utvecklats av ett företag i Göteborg.
– Nu fattas bara att bilindustrin ska intressera sig för tekniken så att den kan börja tillverkas i större skala. Än så länge är den nog lite för dyr för att gemene man ska ha råd att köpa den, säger Benny Thörnberg.
Många användningsområden
Forskningen kring infrarött ljus stannar dock inte vid en väglagsindikator. Den här metoden kan användas inom många fler områden än så, menar Benny Thörnberg. För tre år sedan återupptog han därför undersökningarna och har sedan dess ägnat sig åt att utveckla och finjustera metoden.
– Den första gången skrapade vi bara lite på ytan, men nu har vi mer utrustning och fler studier i bagaget så att vi kan ta forskningen vidare. Till exempel har vi gjort ett projekt med Hemab i Härnösand där vi letar efter plaster i matavfall, säger han.
Finjusterar metoden
I Benny Thörnbergs roll som forskare är det inte först och främst arbete med slutprodukter som han ägnar sig åt, utan att utveckla och finjustera metoden. Därför tittar han på olika sätt att öka känsligheten på detektorn.
– För mig är det själva mättekniken som är intressant, för att den sedan ska kunna användas inom många olika områden. Jag strävar alltså efter att göra instrumentet stabilare, hitta felkällor och ett bättre sätt att kalibrera för en noggrannare mätning, säger han.
Utvecklande samarbeten
Ett nytt labb håller nu på att byggas på Mittuniversitetet med modernare verktyg och bättre förutsättningar. Labbet innehåller bland annat en scanner med flera ljuskällor och ett bord som rör sig under scannern, berättar Benny Thörnberg.
– Nu har vi också slagit ihop det här med en annan forskargrupp som använder sig av röntgen. Det gör att vi kan kombinera information från både röntgen och infrarött ljus och på så sätt få ännu mer information om den yta vi betraktar. Det finns mycket att skruva på i det här så just nu känns det som att det finns hur mycket som helst att undersöka, säger han.
Läs mer om den forskning som bedrivs på forskningscentret Sensible Things that Communicate