Fyra studenter runt ett bord som arbetar med en laptop och post-it lappar.

Historia GR (A), Demokrati och medborgarskap

Välkommen till Mittuniversitetet!

Hej!

Varmt välkommen till kursen Historia GR (A), Demokrati och medborgarskap och som student vid Mittuniversitetet.  

Jag som är kursansvarig heter Erik Nydahl och tillsammans med min kollega Andreas Hellerstedt ser jag fram mot att få "träffa" er i sommar!

  • Utbildningskod: HI079G
  • Anmälningskod: M2149
  • Ort: Flexibel – Sundsvall
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 100%
  • Kursperiod: 2024-06-03 - 2024-08-11

Kursen inleds måndag 3 juni och avslutas söndag 11 augusti. Den är en distanskurs med stor flexibilitet och innehåller inga tidsbundna onlineträffar. All kommunikation sker via lärplattformen Moodle som öppnar några dagar före kursstarten, där hittar du också kursens planering/schema.

Schema

Fyra veckor innan kursstart når du ditt Schema. Observera att schemat uppdateras fram till kursstart och eventuellt kan det bli förändringar därefter om något oförutsett inträffar.

Om du loggar in på www.miun.se/student så får du tillgång till personanpassat material som t.ex. ditt personliga schema.

Utbildningsinformation

Kursen är uppdelad i två moment, moment 1: "Demokrati och medborgarskap i Sverige och Norden” (v. 23-27) och moment 2: "Demokratiseringsprocesser i teori och praktik” (v. 28-32). Syftet är att ge grundläggande och inom vissa områden fördjupade kunskaper om demokratins utveckling med tonvikt på perioden från 1800-talets mitt fram till idag.

Det första momentet innehåller en fördjupning av den svenska demokratins historia: demokratiseringens förutsättningar och villkor på lokal, regional och nationell nivå. Fokus ligger på reformeringen av rösträtten, styrelseskicket och statsmakten i början av 1900-talet samt på demokratins nutida tillstånd och utmaningar. Det andra momentet vidgar perspektiven till internationell nivå, behandlar olika demokratiseringsteorier och belyser aktuell forskning inom området. Målsättningen är att detta delmoment ska ge Dig verktyg för att självständigt kunna jämföra och analysera demokratins historiska utveckling i Sverige, Europa och andra delar av världen.

Lärplattformen Moodle fungerar som vår mötesplats, där studiehandledning och annan viktig information kommer finnas tillgänglig vid kursstart. På Moodle kommer det också finnas möjlighet att ställa frågor till lärarna, titta på inspelade föreläsningar och delta i olika diskussionsforum.

Kursen examineras genom olika former av obligatoriska skriftliga inlämnings- och forumuppgifter som baseras på kurslitteraturen. Större slutuppgifter genomförs skriftligt under v. 27 och v. 32. Övriga veckor genomförs mindre s.k. veckouppgifter av varierat slag. Upplägget ger Dig stor flexibilitet i att planera dina studier men förutsätter ett stort mått av självständighet och eget ansvar.

Glöm inte att skaffa hem kurslitteraturen i god tid innan respektive moment startar. Observera dock att vissa titlar (särskilt i moment 1) tillhandahålls kostnadsfritt i lärplattformen, se vidare detaljerad info i kursplanens litteraturlista.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra

1. Skapa ett MiunID

• vårterminen tidigast 20 dagar innan din första kurs startar
• sommaren och höstterminen tidigast 30 dagar innan din första kurs startar

Läs mer om hur du skaffar ett MiunID här

Alla studenter behöver ett MiunID för att få tillgång till universitetets e-tjänster ex. lärplattformen Moodle, bibliotekets e-tjänster och Ladok där du kan registrera dig på kurser, anmäla dig till dina tentor och se dina studieresultat.

Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?

2. Läs igenom aktuell kursplan

I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser

Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via miun.se/registrering
Du kan registrera dig tidigast tre arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till, vänligen gå in på antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats!

Studentinformation

Du hittar information om våra campus, registrering, bostad, checklista för nya studenter och tentamensrutiner. Läs mer: miun.se/antagen

Digital introduktion till universitetsstudier

Hur fungerar det att plugga på ett universitet? Webbkursen MiunSkills är till för dig som ny student. Kursen är uppbyggd utifrån erfarenheter och önskemål från våra tidigare studenter.
Den är uppdelad i tre moduler: Universitetet och universitetsstudier, Akademisk kunskap och Må bra.
Ta del av kursen på: miun.se/miunskills

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning

Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss

Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Än en gång, varmt välkommen till sommarens studier!

Med vänlig hälsning

Erik.Nydahl@Miun.Se, Kursansvarig

Se utbildningens innehåll

Börja med det viktigaste:

Sidan uppdaterades 2024-04-25