Fyra studenter runt ett bord som arbetar med en laptop och post-it lappar.

Grafisk design GR (A), Universell utformning av digital tillgänglighet

Välkommen till Mittuniversitetet!

Hej!

Varmt välkommen till kursen Grafisk design GR (A), Universell utformning av digital tillgänglighet och som student vid Mittuniversitetet.  

Många sökte kursen och du kom in, grattis! Du kommer att få lära dig massor men det är också ett stort åtagande från dig, ungefär 20 timmars studier i veckan tills kursen slutar i mitten av januari. Jag arbetar på institutionen för naturvetenskap, design och hållbarhet och jag är baserad i Sundsvall. Välkommen till en härlig vårtermin, mvh Mikael

  • Utbildningskod: GD071G
  • Anmälningskod: E2410
  • Ort: Flexibel – Sundsvall
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2024-01-15 - 2024-06-02

Vi börjar med en digital träff den 15/1 14.30. Vi ses då i mitt zoom-rum: https://miun-se.zoom.us/my/becker. Om du ansluter med telefon: 723 887 3733. När du har registrerat dig på kursen (öppnar 10/1) så får du tillgång till vår kursplattform, Moodle, när du loggar in som student på vår webb, https://www.miun.se.

Schema

Fyra veckor innan kursstart når du ditt Schema. Observera att schemat uppdateras fram till kursstart och eventuellt kan det bli förändringar därefter om något oförutsett inträffar.

Om du loggar in på www.miun.se/student så får du tillgång till personanpassat material som t.ex. ditt personliga schema.

Utbildningsinformation

Kursen går helt på distans, inga fysiska träffar. Föreläsningarna kommer att spelas in och går att titta på i efterhand.

Presentation/genomgång/återkoppling kommer att spridas ut på flera tillfällen då vi är så många på kursen. Du bokar då in dig på den tid som passar dig bäst.

Kursen är mestadels praktisk, endast det första momentet har en tenta i övrigt är det inlämningsuppgifter.

En översikt över upplägget:

Vecka 3 - 5 Introduktion till tillgänglighet och användbarhet

Vecka 6 - 8 Klarspråk och att skriva lättläst 

Vecka 9 - 11 Tillgängliga dokument, typografi, layout och arbeta med färg och bild

Vecka 12 - 17/18 Webb och appar, bygga och testa en prototyp, riktlinjer för tillgänglighet och användbarhet

Vecka 18/19 - 22 Eget projekt.

Schemat kommer du att hitta här, kurskod GD071G: https://cloud.timeedit.net/miun/web/

I genomsnitt är det en träff/lektion i veckan, tätare i början av kursen och glesare mot slutet.

Beställ litteraturen så att du har den i god tid. De tre första veckorna använder vi fria resurser men efter det behövs litteraturen. Här hittar du kursplanen och litteraturen: https://www.miun.se/utbildning/kursplaner

Det är fyra böcker som du behöver, två böcker med Steve Krug, Don't make me think och Rocket surgery made easy. Sundin Englunds Tillgängliga webbplatser i praktiken och Skriv lättläst av Candil och Fredriksson. Många finns nog på ett bibliotek nära dig. Krugs böcker kan du kanske låna som e-bok. Resten är material från oss och fria resurser på internet.

Kursen är tvärvetenskaplig så du kommer att få träffa flera olika lärare och gäster, alla med sin speciella kompetens.

Kursen tar sitt avstamp i principerna för universell utformning (design för alla), webbtillgänglighetsdirektivet och DOS-lagen (lagen om Digital Offentlig Service).

Tillgänglighet och användbarhet har tre ben, teknik, innehåll och presentation. Till exempel när vi arbetar med tillgängliga dokument. Tekniken ska sitta, en pdf som kan förstås av en skärmläsare och talsyntes. Innehållet ska vara lätt att förstå med text och bild som kompletterar varandra. En presentation som är överskådlig och lättläst med layout och typsnitt.

Vi kommer inte att skriva kod, det finns det många andra bra utbildningar för. Du kommer att få lära dig att bygga prototyper som du testar tillsammans med riktiga människor. Då vet du att det du lämnar vidare kommer att fungera.

Teknik som krävs: dator med internetuppkoppling och mikrofon, gärna kamera också men det är inte ett krav. Du behöver installera Zoom (gratis) som är vårat verktyg för videokonferens. Eller använda Google Chrome som webbläsare. Du behöver Adobe XD eller Figma och Adobe Acrobat under en begränsad tid. Programmen kommer du att kunna hämta gratis till din egna dator. Mer info kommer när kursen startar. Programmen fungerar tyvärr inte med Chromebooks, Windows eller Mac OS krävs.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra

1. Skapa ett MiunID

• vårterminen tidigast 20 dagar innan din första kurs startar
• sommaren och höstterminen tidigast 30 dagar innan din första kurs startar

Läs mer om hur du skaffar ett MiunID här

Alla studenter behöver ett MiunID för att få tillgång till universitetets e-tjänster ex. lärplattformen Moodle, bibliotekets e-tjänster och Ladok där du kan registrera dig på kurser, anmäla dig till dina tentor och se dina studieresultat.

Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?

2. Läs igenom aktuell kursplan

I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser

Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via miun.se/registrering
Du kan registrera dig tidigast tre arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till, vänligen gå in på antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats!

Studentinformation

Du hittar information om våra campus, registrering, bostad, checklista för nya studenter och tentamensrutiner. Läs mer: miun.se/antagen

Digital introduktion till universitetsstudier

Hur fungerar det att plugga på ett universitet? Webbkursen MiunSkills är till för dig som ny student. Kursen är uppbyggd utifrån erfarenheter och önskemål från våra tidigare studenter.
Den är uppdelad i tre moduler: Universitetet och universitetsstudier, Akademisk kunskap och Må bra.
Ta del av kursen på: miun.se/miunskills

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning

Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss

Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Med vänlig hälsning

Mikael.Becker@Miun.Se, Kursansvarig

Se utbildningens innehåll

Börja med det viktigaste:

Sidan uppdaterades 2024-04-25