Fyra studenter runt ett bord som arbetar med en laptop och post-it lappar.

Historia GR (A), Historisk kriminologi: Rättsväsendets historia

Välkommen till Mittuniversitetet!

Hej!

Varmt välkommen till kursen Historia GR (A), Historisk kriminologi: Rättsväsendets historia och som student vid Mittuniversitetet.  

I den här kursen kommer vi att behandla rättsväsendets historiska utveckling från senmedeltiden till idag. Vi kommer särskilt att undersöka polis- och fängelsesystemens utveckling och inte minst deras sociala konsekvenser. Kursansvarig är Mats Deland. Ytterligare en lärare kommer att undervisa på kursen, men den tjänsten är i skrivande stund inte tillsatt.

  • Utbildningskod: HI116G
  • Anmälningskod: M2490
  • Ort: Flexibel – Sundsvall
  • Studieform: Distans
  • Studiefart: 50%
  • Kursperiod: 2024-03-25 - 2024-06-02

Kursen går på halvfart på IT-distans, utan fysiska träffar på campus. Vi kommer att introducera kursen vid två tillfällen under vecka 13: tisdag 26/3 kl 13-14, samt onsdag 27/3 kl 18-19 på zoom. Länk finner du på kursplattformen, "Moodle". Där finns även studiehandledning med examinationsuppgifter, schema och upplägg mm. Via schemalänken nedan hittar du enbart anvisningar om kursintroduktioenn.

Schema

Fyra veckor innan kursstart når du ditt Schema. Observera att schemat uppdateras fram till kursstart och eventuellt kan det bli förändringar därefter om något oförutsett inträffar.

Om du loggar in på www.miun.se/student så får du tillgång till personanpassat material som t.ex. ditt personliga schema.

Utbildningsinformation

Kursen går på halvfart på IT-distans, utan fysiska träffar på campus. Den första veckan (v. 13) är en introduktionsvecka, då du får beställa och börja bekanta dig med kurslitteraturen (se kursplanen). Vi kommer att introducera kursen vid två tillfällen under denna vecka: Tisdag 26/3 kl 13-14 , samt onsdag 27/3 kl 18-19. Var gärna med på en av dessa introduktioner (en av dem kommer också att finnas i inspelat skick). Dessa sker på zoom, och länk finner du på kursplattformen, "Moodle", som du kommer åt via Miun.se efter att du registrerat dig. På Moodle kommer du även att finna din studiehandledning, som konkretiserar den kursplan som finns (dvs i studiehandledning framgår examinationsuppgifter och upplägg mm. än mer tydligt). Där finns även schema.

Kursen kommer att bestå av tre delar/uppgifter. Uppgift 1 arbetar vi prel. med vecka 13-16, uppgift 2 vecka 17-19, och uppgift 3 vecka 20-22. Till var och en av dessa tre skriftliga uppgifter finns föreläsningar och seminarier. Föreläsningarna och två av seminarierna är frivilliga, men du rekommenderas att vara med på seminarierna då det är ett viktigt lärtillfälle före inlämning av examinationsuppgiften. Föreläsningarna kommer (även) att finnas inspelade. På den seminarierna diskuterar vi tillsammans litteraturen och uppgiften. Tider för dessa seminarier meddelas i studiehandledningen och på introduktionen. Det sista seminariet är obligatoriskt, och består av en gruppuppgift där era kunskaper från hela kursen kommer till användning. Uppgiften publiceras i samband med seminariet. Beroende på studentantal och behov kan seminarierna komma att hållas både på dagtid och på kvällstid, för att möjliggöra för så många som möjligt att finna ett lämpligt tillfälle att vara med. 

Några tips vad gäller kurslitteraturen: Generellt gäller att det är ditt ansvar som student att anskaffa litteraturen i god tid. Det innebär att du kommer att behöva köpa böckerna eller låna dem på bibliotek. Emsley finns tillgänglig för studenter genom Miun:s universitetsbibliotek. Sandén finns både som tryckt och e-bok på många bibliotek, och finns också som en billig pocket via onlinebokhandlar. Andersson & Nilsson finns liksom Tham på många bibliotek runt om i landet. Nilsson, Vallström, Berg m fl finns både som tryckt och e-bok via många bibliotek. Använd gärna databasen Libris (http://libris.kb.se/) för att söka efter titlarna. Kontakta gärna ditt lokala bibliotek; om de inte har en viss bok kan de ofta ta in den som fjärrlån på begäran.

Innan dina studier kan börja är det tre saker du måste göra

1. Skapa ett MiunID

• vårterminen tidigast 20 dagar innan din första kurs startar
• sommaren och höstterminen tidigast 30 dagar innan din första kurs startar

Läs mer om hur du skaffar ett MiunID här

Alla studenter behöver ett MiunID för att få tillgång till universitetets e-tjänster ex. lärplattformen Moodle, bibliotekets e-tjänster och Ladok där du kan registrera dig på kurser, anmäla dig till dina tentor och se dina studieresultat.

Du som har läst vid Mittuniversitetet tidigare behöver inte skaffa ett nytt studentkonto utan använder samma inloggningsuppgifter som tidigare.
Glömt dina inloggningsuppgifter?

2. Läs igenom aktuell kursplan

I kursplanen finns information om kurslitteratur och annat som styr genomförande för både lärare och studenter.

3. Registrera dig på dina kurser

Du ska själv registrera dig på de kurser du läser under terminen, detta gör du via miun.se/registrering
Du kan registrera dig tidigast tre arbetsdagar före kursstart.

Om du inte tänker gå utbildningen du är antagen eller reservplacerad till, vänligen gå in på antagning.se och lämna återbud. Det kan finnas sökande som står som reserv som vill ha din plats!

Studentinformation

Du hittar information om våra campus, registrering, bostad, checklista för nya studenter och tentamensrutiner. Läs mer: miun.se/antagen

Digital introduktion till universitetsstudier

Hur fungerar det att plugga på ett universitet? Webbkursen MiunSkills är till för dig som ny student. Kursen är uppbyggd utifrån erfarenheter och önskemål från våra tidigare studenter.
Den är uppdelad i tre moduler: Universitetet och universitetsstudier, Akademisk kunskap och Må bra.
Ta del av kursen på: miun.se/miunskills

Om du har intyg på en varaktig funktionsnedsättning

Då har du möjlighet att få pedagogiskt stöd, se miun.se/funktionsnedsattning

Kontakta oss

Om du har frågor eller funderingar får du mer än gärna höra av dig till oss via kontakt@miun.se eller på telefon 010-142 80 00 kl. 08.00–16.00.

Börja med att registrera er. Kursen kommer att öppna på Moodle en vecka innan kursstart, då kommer ni också åt schemat. Schemat kommer inte att skickas ut i förväg. Tidigare (och ev senare) upplagor av kurslitteraturen är tillåtna. Han ni andra frågor, hör gärna av er till mats.deland@miun.se

 

Varmt välkomna till kursen!

Med vänlig hälsning

Mats.Deland@Miun.Se, Kursansvarig

Se utbildningens innehåll

Börja med det viktigaste:

Sidan uppdaterades 2024-04-25