Masterprogram i litteraturvetenskap
Sidor för dig som studerar masterprogrammet i litteraturvetenskap (120 hp, programkod HLILA)
Allmän information
Här finns grundläggande information om masterprogrammet i litteraturvetenskap. I utbildningsplanen kan du se bl.a. programmets syfte, övergripande lärandemål och övergripande upplägg, men på den här webbsidan ges viss konkretiserande information.
Programmet består av en rad olika kurser: vill du veta mer om vad som händer inom respektive kurs hänvisas till kursplaner, välkomstbrev och Mittuniversitetets lärplattform Canvas, där varje kurs har varsin kursyta. Ni får tillgång till kursernas Canvassidor strax före respektive kursstart, under förutsättning att ni är registrerade. (Information om registrering på kurser finns här.)
Programmets uppläggning
Programmet går helt på distans och det förutsätts att du deltar aktivt i diskussionerna på seminarierna och de andra lärtillfällen som ingår. Du ska alltså ha fungerande webbkamera, mikrofon och nätuppkoppling.
Studierna i programmet är på heltid, dvs. du förutsätts kunna lägga bortåt 40 timmar per vecka på arbetet. Till största delen blir det fråga om självstudier, dvs. läsning av kurslitteratur, förberedelser inför seminarier och olika skrivuppgifter. Frekvensen av seminarier och andra schemalagda tillfällen kan variera mellan de olika kurserna, men vanligen kommer det handla om ett seminarium (om två till tre timmar) per vecka. I enstaka fall går det att utebli från obligatoriska lärtillfällen om det beror på t.ex. sjukdom, men andra studier eller arbeten är inte giltiga skäl för frånvaro. Frånvaro från examinerande seminarier medför kompensationsuppgift – formerna för det bestäms av respektive kursansvariga (det kan t.ex. röra sig om extra seminarietillfällen eller skrivuppgifter).
Litteraturvetenskap som vetenskaplig disciplin är inte isolerad från andra ämnen, tvärtom finns många överlappande fält över ämnesgränserna och det är också något som genomsyrar programmet. Flera av kurserna läses gemensamt med andra ämnen, framför allt historia men också sociologi. I flera kurser kommer ni som läser programmet också att samläsa med personer som sökt dem som fristående kurser.
Att tänka på i förväg
Glöm inte att vara ute i god tid med att införskaffa kurslitteraturen! Se välkomstbrevet för den första kursen, Vetenskapsteori, där det kommer finnas information om vad som ska läsas första veckan.
Kontakt
Programansvarig: Anders E. Johansson
Utbildningshandläggare: Maria Hedlund
Frågor som specifikt rör de enskilda kurserna riktas i första hand till respektive kursansvariga.
Ett programråd, med representanter för master-/magisterprogrammen i historia, litteraturvetenskap och sociologi, finns. Hör gärna av er med synpunkter till era studentrepresentanter.
Programansvarig
