STUDIE III (kvalitativ)
SYFTE: Att undersöka framgångsfaktorer i implementeringen av FaR i de tre regionerna med högsta andel FaR-förskrivningar jämfört med övriga regioner i Sverige.
Förslag på frågeområden:
- Vilka regionala och lokala regelverk och styrmedel (inkl. ekonomiska incitament finns)?
- Vilket kunskapsstöd finns och vilka utbildningsinsatser ges?
- Vilka samarbeten finns med aktivitetsarrangörer (idrottsföreningar, gym etc.)?
- Vilka utmaningar finns och hur arbetas med dessa?
- Hur ser uppföljningen ut av FaR-arbetet?
METOD
En kvalitativ dokumentanalys under våren 2024, där frågor som arbetats fram inom EUPAP-projektets studie (2020) kommer att användas för att kartlägga FaR-arbetet i tre regioner med högre andel FaR-förskrivningar jämfört med andra regioner i Sverige (Kronoberg, Blekinge och Västerbotten). Frågorna var avsedda inom EUPAP att stödja partnerländerna i att identifiera befintliga styrsystem, organisation och resurser för att implementera FaR.
Komplementära intervjuer med relevanta verksamhetspersoner i regionerna kan komma att genomföras för att skapa en djupare förståelse för regionernas FaR-arbete, om dokumenten inte ger svar på centrala frågor. Därtill kan komplementära intervjuer genomföras med samarbetspartners (aktivitetsarrangörer; idrottsföreningar och gym), för att få en breddad förståelse för FaR-arbetet. På så sätt kan framgångsfaktorer identifieras och som kan mynna ut i förslag som kan vara relevanta för Region JH att överväga.
Analysmetod
Kvalitativ innehållsanalys: Insamlade data från de tre olika regionerna kommer att analyseras för att identifiera skillnader och likheter i implementeringen av FaR, avseende administrativa processer, styrmedel inkl. ekonomiska incitament, samverkanspartners etc. Analysproceduren följer Granheim & Lundmans (2004) metod för innehållsanalys, som innebär att koda och kategorisera materialet för att identifiera centrala delar som kan bilda övergripande kategoriseringar som kan illustrera resultatet och ge en djupare förståelse för framgångsfaktorer och perspektiv på arbetsmodeller för ett långsiktigt och hållbart FaR-arbete.
Etiska överväganden
Öppna källor kommer att användas för att inhämta dokument, men även verksamhetsdokument kommer att efterfrågas från verksamhetsansvariga vid regionerna. Individuella uppföljningssamtal kommer inte att spelas in, utan handlar framförallt om att reda ut frågor kring samverkansarrangemang, ansvar och roller. Dvs, inga personliga erfarenheter eller upplevelser kommer samlas in.
Projektledare
