Studie 1 ‑ FaR‑projekt: Hinder och möjligheter att implementera FaR i Region Jämtland Härjedalen
Mittuniversitetet (MIUN) har fått i uppdrag av Region Jämtland Härjedalen (Region JH) att identifiera hinder och nya möjligheter för att intensifiera FaR-arbetet i Regionen.
Bakgrund
Region JH har låg förskrivning av fysisk aktivitet på recept (FaR), ligger i bottenskiktet för antal FaR-förskrivningar bland regionerna i Socialstyrelsens statistik. Arbetet behöver stärkas upp, men det är oklart vad de bakomliggande orsakerna är till att arbetet inte kommit igång i större omfattning. För att finna lösningar så behöver en undersökning genomföras som kan identifiera hinder och möjligheter. Tre projekt behöver genomföras under våren 2024. Genom att använda en kombination av kvantitativa och kvalitativa metoder samt att jämföra olika vårdkontexter kan ge en breddad bild och djupare förståelse av hur vårdpersonal, särskilt läkare, upplever och hanterar FaR-förskrivning inom olika delar av hälso- och sjukvårdssystemet. Detta kan ge värdefull information för att förbättra implementeringen av ett FaR-program och stödja läkare och distriktsköterskor i att använda fysisk aktivitet som en del av behandlingen för olika patientgrupper. Från ett verksamhetsansvarighetsperspektiv kan resultatet ge förslag på relevanta incitament som kan motivera och stimulera personalen förskrivning av FaR.
Genom att kombinera enkätsvar och intervjuer från olika verksamhetsperspektiv, samt användandet av olika analysmetoder ges möjlighet till att skapa en breddad och fördjupad förståelse för FaR-förskrivningens komplexitet och administrativa faktorer som påverkar arbetet. Resultaten kan användas för att utforma riktade åtgärder och stödåtgärder som främjar FaR-förskrivning inom olika vårdkontexter. Studenter på avancerad nivå från MIUN och läkarstudenter från Karolinska kommer att delta i genomförandet av studierna, tillsammans med forskningsledaren (undertecknad) vid MIUN.
STUDIE I (kvantitativ)
Forskningsprojektets syfte: Att undersöka vårdpersonals attityder till och erfarenheter av förskrivning av FaR bland vårdpersonal (läkare, distriktsköterskor och fysioterapeuter) i olika vårdkontexter; vårdcentral och specialistvård (Vuxenpsykiatri, Barn- och ungdomspsykiatri, Barnhabiliteringen och Vuxenhabiliteringen).
Frågeställningar:
- Vilka faktorer påverkar beslut att förskriva fysisk aktivitet på recept (FaR) till patienter?
- Hur upplever de sin kompetens och utbildning i att förskriva FaR till olika patientgrupper?
- Vilka hinder och utmaningar upplever de med att förskriva FaR i olika vårdkontexter?
- Hur ser vårdpersonalens samarbete och kommunikation ut med andra hälso- och sjukvårdspersonal när det gäller FaR-förskrivning?
- Vilka utbildnings- och stödresurser önskar personalen ha tillgång till för att förbättra sina FaR-förskrivningskunskaper?
Metod
En tvärsnittsstudie våren 2024, i form av en digital enkätundersökning för att undersöka utmaningar och möjligheter i FaR-arbetet, utifrån olika verksamhetsperspektiv och professioner.
Målgrupper
En totalundersökning bland läkare, distriktssköterskor och fysioterapeuter på regionens vårdcentraler, samt läkare inom specialistvård (vuxenpsykiatrin, öppenvårdspsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin).
Analysmetoder:
Genom att använda statistiska metoder som Chi-2 test, t-test och regressionsanalys för att analysera svar på nominala frågor, flervalsfrågor och skattningsskalor för att identifiera eventuella skillnader mellan respondenter från olika vårdkontexter och andra sociodemografiska faktorer.
Etiska överväganden
Att delta i studien är frivilligt, och information om studien kommer att delges via verksamhetsledningen för respektive verksamhet i god tid (minst 2 veckor) innan genomförande av studien. Genom att besvara enkäten antas informerat samtycke ha erhållits. Inge enskilda individer kommer att kunna identifieras i det slutliga resultatet. Etikansökan avses att skickas in till Etikprövningsnämnden i december 2023.
Fakta
Projektperiod
230101—250131
Projektledare
