Distansstudier
Att studera på distans är precis som många saker i livet, lite likt en berg- och dalbana. Ibland går det upp och ibland ner, det kan komma en tvär kurva och oförutsedda gupp. En del gillar nedförsbackar och andra när det lugnt tuffar uppåt. Din studietid är din och vi kan alla behöva stöd ibland.
Du som studerar på distans eller distans med campusträffar har samma möjligheter att få stöd av studenthälsan och andra stödfunktioner på Mittuniversitetet som våra campusstudenter.
Kontakta studenthälsan för att boka ett samtal online eller fysiskt om du har träffar på campus. Valet är ditt. Vi har även en del av våra kurser och träffar online. Är det något du saknar kan du alltid höra av dig och kanske går det att lösa.
Så fixar du studierna på distans
Studier tar tid
Tänk på att även om du studerar på distans så tar dina studier tid och du förväntas lägga lika mycket tid på heltidsstudier på distans som på campus.
Kontakt och andra
Ibland kan det vara svårt att ta kontakt med andra när man inte träffas fysiskt, men tänk på att det blir mycket lättare att förstå och diskutera om man hjälps åt. Olika bakgrund, åsikter och sätt att reflektera ger inlärningen ett bredare perspektiv och dig en bättre förståelse. Använd gemensamma forum som zoom, messenger eller telefon. Kanske finns det någon annan i klassen som bor nära om ni kan träffas fysiskt. Studierna blir lättare om man hjälps åt.
Grupparbeten
Tänk på att sätta gemensamma ”regler” för grupparbetet eller samarbetet så är det lättare att undvika konflikter. Det kan gälla tider, fördelning av arbetet och hur man gör om man blir sjuk.
Ett tips är att bestämma tillsammans med gruppen, att till exempel se på en digital föreläsning ihop och diskutera direkt efteråt.
Skapa rutin i din vardag
Rutiner är bra för att ha en struktur och få din vardag som student att bli hållbara. Få saker gjorda, men också skapa omväxling och stimulans, komma ut och få rörelse och frisk luft samt hålla igång sociala kontakter och prioritera återhämtning. Om det känns svårt, använd larmfunktioner på telefonen för att påminna dig om övergångarna i din planering.
Försök att planera dina dagar så du vet när du ska studera och när du ska vara ledig och utvärdera din planering så den fungerar och är realistisk.
Starta dagen på ett bra sätt
Försök att gå upp samma tid varje dag, göra dig i ordning, äta frukost och ta en kort promenad eller cykeltur för att börja dagen med energi.
Pauser och återhämtning
Pauser och återhämtning är lika viktiga som tid för studier för att kunna bibehålla fokus, koncentration och kvalitet i studierna. Prioritera det som gör att du återfår energi och koncentration. Lite frisk luft eller rörelse kan hjälpa när du suttit stilla och studerat länge. Promenera, cykla, gör yoga hemma, dansa själv eller med en kompis, träna ute själv eller tillsammans med någon. Frisk luft behöver du också för att få bättre koncentration, energi och stärka ditt immunförsvar. All typ av rörelse är välkomnat av kroppen.
Pauser gynnar inlärningen genom att hjärnan får tid att sortera och bearbeta det du läst eller skrivit. Glöm inte att även pausen har ett slut.
Måltider
Vi behöver äta för att orka studera. Lunch eller en kopp te/kaffe/choklad är ett bra och kort avbrott i studierna. Kroppen behöver variation för att må bra så glöm inte bort att få med alla näringsämnena och ha gärna regelbundna mattider, kanske kan du äta lunch online med någon studiekompis. Ett bra sätt att fylla på med både mat och sällskap.
Få omväxling
För att skapa glädje i livet och för att orka studera så behöver du stimulans, omväxling och saker att göra utöver dina studier. Vad ger dig glädje som inte är förknippat med en telefon eller skärm? Kanske gillar du att baka, sjunga, måla, lägga pussel, spela in filmklipp, sticka, virka, läsa skönlitteratur eller spela musik? Kanske är det just detta som gör att du orkar med studierna periodvis.