Återhämtning
Det är bra med ett visst mått av stress för att få saker gjort. Du kanske själv har märkt att du blir mer effektiv inför en deadline. Men om stressen blir negativ och du upplever press under längre tid, behöver du se över balansen mellan stress och återhämtning.
Stress påverkar nämligen vår hjärna och kan leda till utmattning och annan psykisk ohälsa. Vanliga varningssignaler kan vara att du får sämre koncentration eller minne, sämre humör, att du drar dig undan sociala situationer eller förändrar ditt beteende på annat sätt.
När du studerar använder du hjärnan mycket och därför är det bra att balansera det med aktiviteter där hjärnan får vila, tex träna, prata med vänner, vara i naturen, utöva ett fritidsintresse eller fylla på energi genom det vi äter. Återhämtande aktiviteter är olika för olika personer och det gäller att du hittar vad som ger dig energi och glädje.
Övning
Skriv gärna ner vad som ger respektive tar energi från dig och lägg mer fokus på det som ger energi!
Sömn
Att sova är inte bara skönt utan livsviktigt. Sömn är nödvändig för att din kropp och hjärna ska få återhämta sig och bearbeta intryck. Den påverkar även din förmåga till inlärning och ditt minne och minskar risken för sjukdomar. När vi sover varvar kroppen ner, pulsen och blodtrycket sjunker och kroppstemperaturen går ner. Musklerna slappnar av och i delar av hjärnan minskar aktiviteten samtidigt som minnet lagras och nya intryck bearbetas. Kroppens immunförsvar aktiveras och viktiga hormoner bildas samtidigt som produktionen av stresshormoner minskar.
Tips för bra återhämtning
- Andningen hjälper kroppen att komma ner i varv, ta några minuter varje dag och andas djupa, lugna andetag.
- Hitta aktiviteter som ger dig energi och glädje, prioritera dessa varje vecka.
- Gör ett schema för din vecka och planera in tid för återhämtning.
- Prioritera din sömn, vuxna behöver ca 7-9 timmar per natt.
Om du vill prata med någon om stress, återhämtning eller något annat som du undrar över, ta kontakt med oss på Studenthälsan. Vi finns här för dig.
Studenthälsans film om återhämtning, (12 min)
Lästips från Hjärnfonden om att undvika ohälsosam stress